PORAZI OD NEMAČKE U TREĆEM KOLU EP U BUDVI

Dva minimalna poraza pretrpele su naše reprezenatcije u trećem kolu na ekipnom prvenstvu Evrope u Budvi, oba od selekcija Nemačke.

Prilično ujednačen meč srpskih i nemačkih dama rešen je na trećoj tabli gde je Marina Gajčin, crnim figurama, precenila svoje mogućnosti u napadu, brzo ostala bez materijala što je Žozefina Hajneman iskoristila i dovela svoj tim u vodstvo. Do šestog boda Nemice su stigle posle remija u partijama Pec – Injac, Velikić – Vagner i Mandura – Klek. Treba
naglasiti da su naše devojke u ovom meču pružile snažan otpor favorizovanim protivnicama, ali da to nije bilo dovoljno da se izbegne častan poraz. Ženska reprezentacija Srbija posle 3 kola ima 4 boda, a u četvrtom kolu se sastaje sa selekcijom Poljske.

 

Muškarci su hrabro ušli u duel sa Nemcima. Selektor Perunović je rešio da ovoga puta odmori Robert Markuš, a da naš tim predvode zajedno Predke i Sarana, prvi put od prelaska na srpsku listu. Izgledalo je da će Indjić i Ivić moći da održe ravnotežu u partijama sa Blubaumom i Dončenkom, ali su iskusniji nemački velemajstori uspeli da pronadju put do pobede i tako svoj tim dovedu na korak od trijumfa. Posle remija u
partiji Rasmus Svane – Aleksej Sarana bilo je jasno da bodovi odlaze Nemcima, ali to nije pokolebalo Aleksandra Predkea da ihra na pobedu u završnici. Iako su on i njegov protivnik ostali poslednji u sali za igru, Predke je uspeo da zadrži koncentraciju i natera Vinsenta Kejmera da mu čestita. Ovaj poraz, ali pre svega igra naših momaka su dokaz da je ovaj tim spreman da igra važnu ulogu na velikim takmičenjima. Na muškom turniru, posle 3 kola vode Nemačka i Poljska sa po 6 bodova, naši momci imaju 4 i u četvrtom kolu sastaju se sa reprezentacijom Slovenije.

Mečevi četvrtog kola igraju se u utorak od 15 sati u Budvi.

Zvanični sajt turnira: https://etcc23.me/

Prenos partija uživo muškarci: LINK >>>

Prenos partija uživo žene: LINK >>>

Rezultati, tabele – muškarci: https://chess-results.com/tnr832215.aspx?lan=1

Rezultati, tabele – žene: https://chess-results.com/tnr832216.aspx?lan=1

FOTO GALERIJA