MINIMALNE POBEDE OBE SELEKCIJE ZA VRH TABELE

Minimalnim pobedima u drugom kolu, ženska i muška reprezentacija Srbije u šahu, ostale su u vrhu. Muški tim je pobedio Italijane, a žene su bile bolje od Jermenki.

Dame su napravile prvo iznenadjenje na turniru, nadigrale selekciju Jermenije, šestog favorita porejtingu, sa 2,5:1,5. Odlučila je pobeda Tijane Mandure na četvrtoj tabli crnim figurama u partiji protiv Marije Gevorgjan. Dueli Injac – Lilit Mkrtčijan, Mariam Mrktčijan – Velikić i Gajčin – Danielian završene su podelom poena. Naš ženski tim je na deobi od prve do pete pozicije, a u trećem kolu sastaće sa reprezentacijom Nemačke.

Srpski šahisti odigrali su još jedan naporan meč, ali su uspeli da upišu drugu pobedu na EP. Meč protiv reprezentacije Italije, bez Alekseja Sarane, naši momci su rešili u svoju korist posle više od 6 sati borbe. Duel je rešen na četvrtoj tabli gde je Velimir Ivić, belim figurama, savladao Lorenca Lodičija. Robert Markuš je još jednom demonstrirao odlično razumevanje složenih pozicija, uspeo je da odoli crnim figurama Frančesku Sonisu, dok je Aleksandar Indjić na drugoj tabli, kao beli, podelio poen sa Lukom Moronijem. Poslednji su za stolom ostali Deanijele Vokaturo i Aleksandar Predke. Naš šahista je uspeo da sačuva remi sa kvalitetom manje u završnici i tako donese nove bodove Srbiji. U trećem kolu, tim koji predvode selektor Miodrag i trener Miloš Perunović, igra protiv reprezentacije Nemačke, koja je u uskom krugu kandidata za medalju.

Partije trećeg kola na EP u Budvi igraju se u ponedeljak od 15 časova.

Zvanični sajt turnira: https://etcc23.me/

Prenos partija uživo muškarci: LINK >>>

Prenos partija uživo žene: LINK >>>

Rezultati, tabele – muškarci: https://chess-results.com/tnr832215.aspx?lan=1

Rezultati, tabele – žene: https://chess-results.com/tnr832216.aspx?lan=1

FOTO GALERIJA