Olimpijada 2022 / PORAZI OD FAVORITA

Obe naše selekcije doživele su poraze u 4. kolu od bolje rangiranih selekcija, šahistkinje od 5. favorita Francuske sa 1½:2½, a muški tim, od 10. favorita Engleske sa ½:3½, ali su mogle da ostvare povoljnije rezultate.

Naša čelna igračica Teodora Injac savladala je crnim figurama najbolju Francuskinju Mari Sebag. Tijana Blagojević je na drugoj tabli remizirala sa Polin Gišar, ali su rezultatsku prevagu našim rivalkama donele Sofi Mie i Andrea Navrotesku pobedama nad Jovanom Erić i Marinom Gajčin.

– Danas smo imale „crn dan“, jer nismo osvojile poene koje je trebalo – kaže selektorka Irina Čoluškina. – Tijana Blagojević je remizirala dobijenu poziciju, previdevši večni šah rivalke. Jovana Erić je u cajtnotu izgubila bolju poziciju. Teodora Injac je odlično odigrala čitavu partiju, a Marina Gajčin loše otvaranje. Na kraju smo izgubile 1½:2½. Baš sam tužna, ali kako narod kaže: „posle kiše, uvek dolazi sunce“.

Naše šahistkinje su trenutno na 16. mestu sa 6 meč bodova i 11½ poena. Sutra, u 5. kolu igraće sa Argentinom.

I naš muški tim je doživeo prvi poraz, i to u duelu sa Engleskom koja je igrala u najjačem sastavu. Jedino je Miloš Perunović na 4. tabli remizirao, dok su ostali poraženi: Aleksandar Inđić od Majkla Adamsa, Robert Markuš od Luk Mekšejna, a Ivan Ivanišević od Dejvida Hauela.

– Aleksandar Inđić nije odstupio od svog oštrog stila igre, ali je Majkl Adams lako odbio sve napade i pobedio – kaže internacionalni majstor Jovan Todorović. – Robert Markuš se u čvrstoj poziciji branio, ali nije uspeo i da se odbrani, pa je Luk Mekšejn osvojio ceo poen. Ivan Ivanišević je žrtvovao pešaka za kompenzaciju, ali i propustio taktički udar posle kog bi mogao da ima prednost. Upao je u lošu poziciju koju je i izgubio. Miloš Perunović je uspeo da održi slabiju poziciju protiv Gejvina Džonsa i remizira.    

Šahisti, 4. kolo: Srbija-Engleska ½:3½ (Aleksandar Inđić-Majkl Adams 0:1, Robert Markuš-Luk Mekšejn 0:1, Ivan Ivanišević-Dejvid Hauel 0:1, Miloš Perunović-Džons Gejvin ½:½), Francuska-Indija 2:2 (sva 4 remija), SAD-Uzbekistan 2:2 (Karuana-Abdusatorov 0:1), Indija 3. ekipa-Španija 1½:2½, Turska-Azerbejdžan 2:2, Izrael-Holandija 2½:1½, Indja 2. ekipa-Italija 3:1, Jermenija-Austrija 3:1 itd.

Plasman: 1. Indija 2. ekipa 8 meč bodova i 15 poena, 2. Izrael 8 (14), 3-4. Engleska i Španija po 8 (13), 5. Jemenija 8 (12½)… 37. Srbija 6 (10½) itd.

Šahistkinje, 4 kolo: Francuska-Srbija 2½:1½ (Mari Sebag-Teodora Injac 0:1, Polin Gišar-Tijana Blagojević ½:½, Sofi Mie-Jovana Erić 1:0 i Andrea Novratesku-Marina Gajčin 1:0), Indija-Mađarska 2½:1½, Bugarska-Ukrajina 1½:2½, Gruzija-Indija 3. ekipa 3:1, Holandija-Poljska ½:3½, Izrael-Azerbejdžan 1:3, Rumunija-Nemačka 2½:1½.

Plasman: 1. Poljska 8 (14), 2-4. Azerbejdžan, Ukrajina i Francuska po 8 (13½)… 16. Srbija 6 (10½) itd.

Sutra u 5. kolu šahisti Srbije sastaće se sa Indonezijom, 46. selekcijom po rejtingu, a njeni igrači imaju u proseku 120 poena manje od naših. U dosadašnjem toku Indonežani su savladali Hong Kong i Novi Zeland sa po 3:1, od Rumunije su poraženi 1½;2½, a u prethodnom kolu Lukžemburžanima su prepustili samo pola poena.

U sutrašnjem 5. kolu naše šahistkinje su favoritkinje u duelu sa Argentinom, jer u proseku imaju 160 poena viši rejting. U dosadašnjem toku Olimpijade Južnoamerikanke su ostvarile ove rezultate: Malavi 3½:½, Indija ½:3½, Južna Afrika 4:0 i Albanija 3:1.

Zvaničan sajt Olimpijade: https://chessolympiad.fide.com/

Open sekcija – parovi, rezultati, tabele: chess-results >>>

Ženska sekcija – parovi, rezultati, tabele: chess-results >>>

Piše: Miroslav Nešić

FOTO GALERIJA