Olimpijada 2022 / PONOVO NA POBEDNIČKOM KOLOSEKU

Obe naše selekcije brzo su prebolele jučerašnje poraze, igrale sigurno i ostvarile nove pobede kojima su se približile vrhu tabele. Šahisti su savladali Indoneziju sa 2½:1½, a šahistkinje Argentinu 3:1.

Naš muški tim je pre završio meč, a prevagu je doneo Miloš Perunović pobedom nad Agusom Kurniavanom u 50. potezu. Preostale partije: Susanto Magaranto-Aleksandar Inđić, Teolifus Taher-Velimir Ivić i Mohamad Ervan-Ivan Ivanišević završene su remijem.

– U svim partijama protiv Indonežana pozicije su bile „tvrde“, ali je naš muški tim taktički odlično postavio meč – kaže internacionalni majstor Jovan Todorović. – Na prve tri table naši su igrali čvrsto i ostavljeno je da Miloš Perunović na četvrtoj tabli donese odlučujući poen, a on je odigrao, baš lepu i poučnu partiju. Najpre je iskoristio prednost majoriteta na jednoj strani, a zatim pobedio u dobro vođenoj topovskoj završnici. Odlično je ispunio zadatak. Ovo je ohrabrujući povratak posle jučerašnjeg poraza od Engleza.

Šahistinje su opravdale ulogu favorita protiv Argentine. Pobedama naše čelne igračice Teodore Injac nad Marisom Zuriel i Jovane Erić na trećoj tabli nad Anapaolom Bordom, Srbija je povela sa 2:0. Tijana Blagojević je vodeći crne figure poražena od Marie Kampos, dok je Adela Velikić pobedila Mariu Sarkis i našoj selekciji obezbedila ubedljiv trijumf.

– Naša šahistkinje su igrale veoma dobro – nastavlja Jovan Todorović. – Jovana Erić je igrala baš ubedljivo i naš tim dovela u voćstvo. Na prvoj tabli Teodora Injac je ostvarila prednost, ali se njena rivalka aktivirala. Zatim je u jednakoj poziciji sa puno figura i raznobojnim lovcima, naša reprezentativka postavila zamku. Verovatno je Marisa Zuriel pomislila da može da igra na pobedu. Krenula je aktivno, a nije uočila da Teodora može da razmeni topove, posle čega je kralj Južnoamerikanke u katastrofalnoj situaciji, a aktivnost njenih figura je nestala. Adela je igrala u svom stilu, veoma sigurno, korak po korak je slamala otpor Marie Sarkis. Tijana Blagojević je dugo branila slabiju poziciju, ali bezuspešno. Na sreću, meč je pre toga već bio rešen u našu korist.

Šahistkinje Srbije su trenutno 15. sa 8 meč-bodova i 14½ poena. Naredni rival biće nam Poljska. U dosadašnjem toku takmičenja Poljakinje su savladale Siriju sa 4:0, Hrvatsku 3½:½, Vijetnam 3:1, Holanđankama su prepustile samo pola poena, a u 5. kolu Rumunke su im nanele prvi poraz 2½:1½.

Naš muški tim je trenutno 25. sa 8 meč-bodova i 13 poena, a sutrašnji rival biće im Poljska, 5. favorit po rejtingu. Poljaci su do sada pobedili Sirija 4:0, Kolumbija 3:1, Australija 2½:1½, dok su sa Rumunijom i Frncuskom igrali nerešeno 2:2.

Šahisti 5. kolo: Indonezija-Srbija 1½:2½ (Susanto Magaranto-Aleksandar Inđić ½:½, Teolifus Taher-Velimir Ivić ½:½, Mohamad Ervan-Ivan Ivanišević ½:½ i Agus Kurniavan-Miloš Perunović 0:1), Indija-Rumunija 2½:1½, Španija-Indija 2. ekipa 1½:2½, Engleska-Jermenija 1½:2½, Izrael-SAD 1½:2½, Francuska-Poljska 2:2, Azerbejdžan-Kuba 1½:2½, itd.

Plasman: 1. Indija 2. ekipa 10 meč-bodova i 17½ poena, 2. Jermenija 10 (15), 3. Uzbekistan 9 (17), 4. Indija 1. ekipa 9 (15)… 25. Srbija 8 (13) itd.

Šahistkinje 5. kolo: Srbija-Argentina 3:1 (Teodora Injac-Marisa Zuriel 1:0, Tijana Blagojević-Maria Kampos 0:1, Jovana Erić-Anapaola Borda 1:0 i Adela Velikić-Maria Sarkis 1:0), Francuska-Indija 1½:2½, Ukrajina-Azerbejdžan 2:2, Indija 2. ekipa-Gruzija 1:3, Poljska-Rumunija 1½:2½, Kazahstan-Kuba 3:1, itd.

Plasman: 1. Indija 10 meč-bodova i 15½ poena, 2. Gruzija 10 (15), 3. Rumunija 10 (14½), 4. Ukrajina 9 (15½), 5. Azerbejdžan 9 (15½)… 15. Srbija 8 (14½) itd.

Zvaničan sajt Olimpijade: https://chessolympiad.fide.com/

Open sekcija – parovi, rezultati, tabele: chess-results >>>

Ženska sekcija – parovi, rezultati, tabele: chess-results >>>

Piše: Miroslav Nešić

FOTO GALERIJA