MIRAN DAN NA FIDE GRAND PRI TURNIRU, OSIM U GRUPI C

Treće kolo FIDE Grand Prix turnira u Beogradu otvorili su potpredsednik FIDE Nigel Short, naša proslavljena šahistkinja Alisa Marić, i direktor turnira Marijan Stričević. Nakon što su Nigel Short i Alisa Marić povukli prvi potez u partiji Vladimira Fedoseeva i Alexeja Shirova, glavni sudija Nebojša Barlić, najavio je početak partija.
Današnji dan FIDE Grand Prix-a protekao je mirno u grupama A, B i D gde su sve partije zavšile remijem, dok su u obe partije grupe C, igrači sa belim figurama upisali ceo poen.
Richard Rapport opravdao je ulogu blagog favorita u meču protiv Vidit Santosh Gujrathija. Rapport je u ranom delu središnjice stekao solidnu pozicionu prednost, koju je vremenom unapređivao, da bi se partija završila u 40. potezu konačnim rezultatom 1:0. Sa današnjom pobedom, Richard Rapport se pridružio Viditu na vrhu tabele sa skorom od 2 poena.
Partija između Fedoseev Vladimira i Alexeja Shirova mnoge je ostavila bez daha. Delovalo je da se Shirov nije snašao u otvaranju, te je morao da žrtvuje kvalitet radi boljeg razvoja. I taman kada je delovalo da je najneizvesnije, Alexei Shirov napravio je grubu grešku. Fedoseev nije oklevao da to iskoristi, i nekoliko poteza kasnije, prinudio je Shirova na predaju. Vladimir Fedoseev tako je došao do 1.5 poena, a Shirov je ostao na začelju tabele sa pola poena.
Poredak u grupi A nije se mnogo promenio posle današnjih partija, pošto su se oba meča završila remijem. Nakon samo sat i po vremena igre, na oba stola grupe A mogla se videti lovačka završnica gde nijedna strana nije imala šanse za rezultatom boljim od remija. Tako su Andreikin Dmitry i Shankland Sam zadržali vođstvo u grupi A, Bacrot Etienne ostao je na trećoj poziciji, dok je Grischuk i dalje na 4. mestu.
Lider grupe B, Anish Giri, zadržao je prvu poziciju u grupi nakon što je crnim figurama održao remi protiv Pentala Harikrishne. Iako je Giri žrtvovao damu za figuru i topa, bilo je jasno da beli nema puno šansi za pobedu, i partija se nedugo zatim završila večitim šahom. 
 
Vitiugov Nikita i Tabatabaei Amin dugo su se nadmetali u prilično zatvorenoj poziciji u kojoj je rano došlo do promene dama. Niko nije posustao, pa je na kraju došlo do ponavljanja poteza i konačnog remija.
 
I nakon trećeg odigranog kola, u grupi D nije došlo do odlučujućih rezultata, pa i dalje svi igrači dele prvo mesto sa istim skorom. Mamedyarov Shakhriyar i Predke Alexandr, kao i Yu Yangyi i Vachier-Lagrave Maxime, složili su se za remi nakon bez greške odigranih partija.
 
Rezultati 3. kola:
 
Grupa A:
 
Andreikin Dmitry½ – ½Shankland Sam
Grischuk Alexander½ – ½Bacrot Etienne
Grupa B:
Vitiugov Nikita½ – ½Tabatabaei M. Amin
Harikrishna Pentala½ – ½Giri Anish
Grupa C:
Fedoseev Vladimir1 – 0Shirov Alexei
Rapport Richard1 – 0Vidit Santosh Gujrathi
Grupa D:
Mamedyarov Shakhriyar½ – ½Predke Alexandr
Yu Yangyi½ – ½Vachier-Lagrave Maxime
Poredak nakon 3. kola:
 
Grupa AGrupa BGrupa CGrupa D
1. Andreikin Dmitry, 2 poena1. Giri Anish, 2.5 poena1. Vidit Santosh Gujrathi, 2 poena1. Mamedyarov Shakhriyar, 1.5 poen
2. Shankland Sam, 2 poena2. Vitiugov Nikita, 1.5 poen2. Rapport Richard, 2 poena2. Vachier-Lagrave Maxime, 1.5 poen
3. Bacrot Etienne 1.5 poen3. Harikrishna Pentala, 1 poen3. Fedoseev Vladimir, 1.5 poen3. Yu Yangyi, 1.5 poen
4. Grischuk Alexander, 1/2 poena4. Tabatabaei M. Amin, 1 poen4. Shirov Alexei, 1/2 poena4. Predke Alexandr, 1.5 poen
Link ka chess-results
Fotografije: Mark Livshitz i ŠSS
FOTO GALERIJA: