FIDE GRAND PRIX – PAROVI 3. KOLA

Grupna faza FIDE Grand Prix turnira u Beogradu nastavlja se danas trećim kolom, s početkom u 15:00 časova u hotelu “Crowne plaza”.

Sve će oči biti uprte u derbi lidera grupe A, gde se po prvi put susreću Andreikin Dmitry i Shankland Sam koji trenutno dele prvo mesto sa 1.5 poenom. Alexander Grischuk, favorit grupe A po rejtingu, nakon dva uzastopna poraza pokušaće danas da dođe do svojih prvih FIDE Grand Prix poena u partiji protiv Bacrot Etienne-a.

Parovi 3. kola grupa A:

Andreikin DmitryShankland Sam
Grischuk AlexanderBacrot Etienne

Anish Giri, ubedljivi lider grupe B sa perfektnim skorom od 2 poena, danas će imati crne figure protiv Pentala Harikrishne, koji je sa 1/2 poena na začelju tabele. Istovremeno, Vitiugov Nikita (1 poen) će belim figurama protiv Tabatabai Amina (1/2 poena) probati da smanji razliku u odnosu na Girija.

Parovi 3. kola grupa B:

 
Vitiugov NikitaTabatabaei M. Amin
Harikrishna PentalaGiri Anish

Interesantne partije očekuju nas i u grupi C, gde će glavni meč biti odigran između Rapport Richarda i Vidit Santosh Gujrathi-ja. Rapport je prvi nosilac grupe C po rejtingu, dok je Vidit na čelu grupe C nakon dva odigrana kola sa dve pobede. Fedoseev Vladimir i Shirov Alexei su sa po pola poena u drugoj polovini tabele, pa bi pobeda u današnjem okršaju značila obojici.

Parovi 3. kola grupa C:

Fedoseev VladimirShirov Alexei
Rapport RichardVidit Santosh Gujrathi
Najneizvesnije borbe vode se u grupi D, gde i nakon četiri odigrane partije niko nije uspeo da dođe do odlučujućeg rezultata. Mamedyarov Shakhriyar i Vachier-Lagrave Maxime su se juče međusobno nadmetali, a posmatrači su uživali u oštroj poziciji na tabli. Ipak, partija se na kraju završila večitim šahom. Danas se Memadyarov susreće sa Predke Alexandrom, dok će Vachier-Lagrave imati crne figure protiv Yu Yangyija.
Parovi 3. kola grupa D:
Mamedyarov ShakhriyarPredke Alexandr
Yu YangyiVachier-Lagrave Maxime
 
Ljubitelji šaha dobrodošli su da posete hotel “Crowne plaza”. Partije se mogu pratiti prisustvom u sali za igru, ili ih možete anlizirati u lobiju hotela. Detaljnije informacije o protokolu za posetioce možete pronaći ovde.
Za one koji nisu u mogućnosti da posete hotel, obezbeđen je live prenos partija sa komentarima na engleskom jeziku. Partije analiziraju Teodora Injac, trostruka šampionka Srbije, i ukrajinski velemajstor Evgenij Miroshnichenko.
Prenos partija uživo: FIDE YouTube kanal
 
Web stranica turnira: FIDE Grand Prix
 
Link ka chess-results
 
Foto galerija – Mark Livshitz