JORGIĆ: NA KOSOVU I METOHIJI ZAPOČINJEMO KAMPANJU VRAĆANJA ŠAHA U ŠKOLE

Generalni sekretar Šahovskog saveza Srbije Andrija Jorgić obišao je danas hram Svetog Save u južnom delu Mitrovice i posetio porodicu sveštenika Nenada Stojanovića. Pored svojevrsne podrške, bila je ovo prilika za priču o promociji pravih vrednosti, kao i kraljevske igre, šaha, kao najboljeg sporta za vežbanje najvažnijeg organa u našem telu – mozga, i njegovom značaju za mentalno zdravlje.

Poseta Kosovskoj Mitrovici bila je prilika za simboličnu objavu početka kampanje za vraćanje šaha u škole.

Ovo je Jorgiću peta poseta Kosovu i Metohiji za godinu dana – od prošlogodišnje prve posete predstavnika Šahovskog saveza Srbije nakon 4 decenije, preko Vidovdanskog turnira prošle, pa ove godine, dodele Svetosavske povelje u Sočanici, do krune svega toga – posete ocu Nenadu Stojanoviću i hramu Sv.Save.

“Današnja poseta je kruna svega, a danas smo u poseti našem prijatelju Stojanoviću, parohu Nenadu, bratu Nenadu, mogu slobodno da kažem. Danas je početak naše kampanje i Šahovskog saveza Srbije da vratimo šah u škole, da ne bude kao izborni predmet, nego da se uvede u škole kao obavezni predmet da nam se deca razvijaju”, rekao je Jorgić.

On je isped hrama Svetog Save u južnom delu Mitrovice poslao poruku da šah ne poznaje ni veru ni naciju već da šah igraju svi.

“Šah je jedna viteška i plemenita igra i samo u šahu imate da kada izgubite partiju ustanete i kao pravi vitez pružite ruku protivniku i razmišljate, naravno, da mu se što pre revanširate”, napomenuo je Jorgić.

Andrija Jorgić je sa svojim saradnicima deci sa KiM doneo na poklon šahovske garniture.

Andrija Jorgić je u poseti Kosovskoj Mitrovici i u ime časopisa Borba, pa je ovo bila prilika I za ono čime se ovaj list bavi – promovisanje pravih vrednosti, iz kulture, starih zanata i tradicije.

“Danas smo ovde i u ime časopisa “Borba” sa glavnom urednicom Elenom Stojanović kako bi smo promovisali prave vrednosti, a to su one vrednosti kojima se “Borba” i bavi i piše o njima, iz kulture, tradicije starih zanata i mislim da je ova današnja poseta kruna toga i da ćemo napraviti jedan dobar intervju sa bratom Nenadom”, napomenuo je Jorgić.

Izrazio je želju za što češćim druženjem jer u okruženju u kome se nalazi hram Svetog Save u južnom delu Mitrovice opasan je žicama i potrebni su dobri signali.

Jerej Nenad Stojanović rekao je da je Jorgić na TV Most gledao priču o hramu Svetog Save u južnom delu Mitrovice i da je nakon toga izrazio želju da obiđe ovaj hram.

“Bilo koja poseta naših Srba i naših ljudi nama znači puno. Znači da smo zajedno u svim problemima i daje nam u budućem životu snagu za napredak, daje nam krila i još se bolje borimo da ostanem ovde na našim prostorima”, poručio je jerej Nenad Stojanović.

“Brat Nenad je stub, simbol opstanka srpskog naroda na prostorima Kosova i Metohije i želimo da kroz šah i kroz “Borbu” još jednom podvučemo i pokažemo prave vrednosti”, zaključio je Jorgić.