IN MEMORIAM – VLADIMIR SOKOLOV (1933-2021)

Šahovski savez Srbije sa izuzetnim žaljenjem saopštava javnosti da je 16. decembra 2021. u 89. godini preminuo šahovski majstor Vladimir Sokolov.

Rođen je u Novom Sadu 31. avgusta 1933. godine. Počeo je kao perspektivan igrač, ali je kasnije postao naš vodeći teoretičar i jedan od izuzetnih pedagoga, koji je svoje ogromno znanje prenosio na mlađe generacije. Šah je naučio od oca kada je imao 10 godina, a sa 15 je počeo da se takmiči, a prvi klub mu je bio ŠK Srem iz Sremske Mitrovice. Titulu majstorskog kandidata osvojio je veoma rano, već 1951, kada je zauzeo treće mesto na prvenstvu Srbije. Sledeće dve godine nije mnogo igrao već se posvetio izučavanju teorije. Tako je 1953. godine, kada je došao u beogradsku Slaviju, bio već veoma spreman igrač. Za ovaj klub je nastupao u II saveznoj ligi 1953. i Prvoj saveznoj ligi 1954. godine, a sa velikim uspehom i na ekipnim takmičenjima u Italiji, kao i festivalu BŠK Slavije 1954. godine u Opatiji. Sredinom 1955. godine prelazi u Partizan sa kojim je više puta bio državni prvak i osvajao Kup. Kasnije je bio još član beogradskih klubova Crvena zvezda i Radnički (u kome je bio i trener). Četiri puta je bio prvak Srbije, dok je na šampionatima Jugoslavije učestvovao 10 puta. Šahovski majstor je postao 1956 (XI šampionat Jugoslavije), a najbolji rezultat imao je 1962 – 3. mesto. Interesantno je da je to oba puta ostvario u Skoplju. Pre toga je nadmoćno pobedio na polufinalnom turniru u Varešu 1961. godine. Dva puta je igrao i za državnu reprezentaciju (na 10 tabli). Bio je prva tabla studentske reprezentacije Jugoslavije, koja je u Lenjingradu (Sankt – Petersburgu) 1960. godine osvojila bronzanu medalju. Majstor FIDE je postao 1984. godine kada je praktično prestao sa aktivnim takmičenjem.

Veliki doprinos Sokolova je dao na polju šahovske teorije. Početak je bio 1961. godine kada je preko ŠK Partizan pokrenuo „Teorijski bilten“ koji je, imajući u vidu njegov kvalitet i značaj, sledeće godine preuzeo Izdavački savet ŠS Jugoslavije. 1967. godine časopis je izlazio kao poseban dodatak „Jugoslovenskog šahovskog glasnika“, da bi od 1968. ponovo bio posebna publikacija, pod nazivom „Teorija u svetu“, posle čega je prestao da izlazi. Tim višegodišnjim radom Sokolov se uvrstio u red vodećih šahovskih teoretičara u svetu. Posebno je značajan njegov rad sa mladima. Više od 25 godina bio je direktor u šahovskoj školi Šahovskog saveza Beograda. Mnogi, kasnije afirmisani šahisti, su njegovi učenici. Nekoliko godina je bio trener državne reprezentacije, a posebno je značajan njegov doprinos osvajanju srebrne medalje na Olimpijadi u Varni 1962. godine, čime je zaslužio Nacionalno priznanje za uspeh u sportu. Bio je i sekundant mnogim našim šahistima i šahistkinjama na značajnim takmičenjima. Odlično je znao ruski jezik pa je bio koautor kultne knjige „Druzja i soperniki“ o tradicionalnim mečevima Jugoslavija – SSSR, a dugo je sarađivao u veoma cenjenim šahovskim časopisima „Šahmati v SSSR“ i „Šahmatnij bjuletenj“. Uradio je i više teorijskih prikaza velikih turnira za „Reviju FIDE“ (Bled 1961, Zagreb 1955, itd.).

Tekst: Borivoje Žarić