ALEKSEJ SARANA PRVAK EVROPE!

Nakon 11 dana nadmetanja, skoro 500 igrača, više od 2000 odigranih partija i žestokih borbi na 64 polja, pobedu na Pojedinačnom prvenstvu Evrope za 2023 ostavio je velemajstor Aleksej Sarana. On je osvojio 8.5 poena iz 11 partija koliko su imali i Kirill Shevchenko i Dardha Daniel ali prema dodatnim kreiterijumima zlato je pripalo Sarani.

Najuspešnija šahistkinja na Prvenstvu je Zawadzka Jolanta iz Poljske (6.5 poena).

Ceremonija zatvaranja održana je par sati nakon poslednjeg, 11. kola, a organizator je za najuspešnije pripremio nagradni fond od 100.000 evra, pehare i medalje. Glavni sudija turnira, Poljak, IA Tomas Delega, proglasio je pobednike u 3 različite kategorije. Prvo u kategoriji juniora:

 1. Dardha Daniel 8.5 poena
 2. Gurel Ediz 8
 3. Murzin Volodar 7

Zatim najbolji veterani:

 1. Gelfand Boris 7.5
 2. Ivanchuk Vasyl 7.5
 3. Godena Michele 6.5

Nakon toga usledila je kategorija dama:

 1. Zawadzka Jolanta 6.5
 2. Bulmaga Irina 6.5
 3. Goryachkina Aleksandra 6

Najzad u apsolutnoj kategoriji proglasio je pobednike Individualnog prvenstva Evropa za 2023. godinu:

 1. Sarana Aleksej 8.5
 2. Shevchenko Kirill 8.5
 3. Dardha Daniel 8.5

Pehare i medalje uručivali su počasni gosti potpredsednik Evropske šahovkse Unije  GM Alojzije Janković, legendarni velemajstori Adrian Mikaičišin i Rafael Vaganjan, kao i direktor turnira ECU Pitr Pisk.

SRPSKI PREDSTAVNICI

Najistaknutiji takmičar koji je branio naše boje tokom čitavog turnira bio je Aleksandar Predke (GM 2684) sa osvojenih 7.5 peona iz 11 partija čvrsto je zauzeo 18 mesto. 74. pozicija pripala je našem drugom najuspešnijem šahisti velemajstoru Velimiru Iviću, a malo iza njega je i naš velemajstor Milan Zajić sa isto toliko poena ali 85. pozicijom prema dodatnim kriterijumima.

Srpske dame pri sredini tabele i niže. Adela Velikić odigrala je odličan turnir sakupivši najviše poena od naših šahistkinja (6) što je dovelo na 204. mesto. Iza nje su Teodora Injac (5.5 poena), Stojanović Anđelija (5.5 poena), Gajčin Marina (5.5 poena)…

UKUPNA STATISTIKA: https://chess-results.com/tnr712575.aspx?lan=1&art=1&rd=11&fedb=SRB&turdet=YES&flag=30&zeilen=99999

Završnu reč imali su predsednik ECU Zurab Azmajparašvili i predsednik Šahovskog Saveza Srbije Dragan Lazić, zahvalivši se igračima, organizatorima, sudijama, zadovoljni još jednim prestižnim uspešnim turnirom u nizu, kratko su se obratili i poželili učesnicima srećan put.

Organizacijski, sudijski, anti-čiting i tim volontera od samog početka pa do kraja održavali su tok tunira u najboljem redu i bez incidenata. Šahovski Savez Srbije i Vrnjačka Banja još jednom su dokazali kao sjajan šahovski domaćin. ŠSS je ponovio ispunio sva očekivanja i pokazao da je organizatorski tim na čelu sa predsednikom ŠSS Draganom Lazićem i te kako spreman za najviše šahovske izazove.

Turnir je naposletku ceremonije zatvaranja proglasio zatvorenim predsednik Evropske šahovske Unije gospodin Zurab Azmajparašvili.

LINK ka zvaničnom sajtu: https://eicc2023.com/

FOTO GALERIJA