ALEKSANDR PREDKE BRANI BOJE SRBIJE

Od danas, 3. marta 2023. godine, velemajstor Aleksandr Predke je novi član Šahovskog saveza Srbije!

Odluka da Šahovski savez Rusije promeni kontinent i iz Evrope predje u Aziju, ubrzala je proces prelaska velemajstora Predkea iz Rusije u Srbiju. Da je reč o nečemu veoma značajnom za razvoj srpskog šaha, prepoznala je i Vlada Republike Srbije koja je na jednoj od svojih nedavnih sednica dodelila državljanstvo Republike Srbije velemajstoru Predkeu.

Već duže vreme velemajstor Predke živi u Beogradu i redovan je učesnik turnira u Srbiji. U poslednjih godinu dana odigrao je tri najveća open turnira u Srbiji (Srbija Open, Paraćin Open i Memorijal Svetozara Gligorića – pobednik turnira), kao i dva najznačajnija brzopotezna turnira (Blic Gliga 100 i memorijal Mome Vučićevića).

Već prvog dana boravka na srpskoj rejting listi, velemajstor Predke je odigrao i prvu partiju i zabeležio prvu pobedu pod srpskom zastavom u prvom kolu Pojedinačnog prvenstva Evrope koje je danas počelo u Vrnjačkoj Banji.

Srpski šah je dobio veliko pojačanje i verujemo da ćemo se ubrzo radovati i velikim uspesima velemajstora Aleksandra Predkea i šahovske reprezentacije Srbije.

Šahovski savez Srbije i ovom prilikom želi da iskaže veliku zahvalnost i da poželi dobrodošlicu velemajstoru Aleksandru Predkeu u Srbiju i srpski šah!