ZAVRŠEN BLIC TURNIR „GLIGA 100“ – SARANI ZLATO

100 igrača takmičilo se na brzopoteznom turniru Gliga 100 koji se održao u čast 100 godina od rođenja velemajstora Svetozara Gligorića, organizovanom od strane Šahovskog saveza Srbije.

„Gliga 100“ ugostio je sam vrh srpskog šaha, a među njima i internacionalne velemajstore među kojima su: Aleksandar Predke, Aleksej Sarana, Sanal Vahap, Merab Gagunašvili, Nikola Đukić. Pehar i zlatna medalja je otišla prvom po jačini (blic rejting lista) rangiranom igraču – Alekseju Sarani.

Podatak da je među 100 igrača bio čak 71 igrač sa međunarodnom šahovskog titulom, od čega 21 velemajstor i 27 internacionalnih majstora, jasno govori o snazi turnira.

Prisutnima su se obratili Nebojša Baralić u ime organizatora i sudijskog tima i Miroslav Nešić, novinar Radio Beograda.

Međunarodni šahovski sudija Borivoje Bora Žarić, jedan od naših najboljih šahovskih sudija svih vremena, bio je na čelu sudijskog tima, a kao neko ko je delio turnirsku salu sa velemajstorom Svetozarom Gligorićem, imao je priliku i da povuče prvi potez na turniru i time zvanično otvori takmičenje.

Top 10 nagrađenih igrača:
1. Sarana, Aleksej – 9 poena
2. Gagunašvili Merab – 8.5 poena
3. Predke, Aleksandar – 8.5 poena
4. Sanal, Vahap – 8 poena
5. Zajić, Milan – 8 poena
6. Dražić, Siniša – 8 poena
7. Damjanović, Vuk – 8 poena
8. Nenezić, Marko – 8 poena
9. Pavlović, Miloš – 8 poena
10. Inđić, Aleksandar – 7.5 poena.

Najbolje plasirana žena na turniru sa osvojenih 6.5 poena je naša reprezentativka Adela Velikić. Druga nagrada je pripala Teodori Injac, a treća Radmili Kovačević.

Najuspešniji veteran je Nenad Đokić, a slede Goran Čabrilo i Stefan Đurić.

Među omladincima dominirao je Vuk Damjanović koji je ušao i među glavnu kategoriju nagrađenih. Za njim su se plasirali Aleksa Petrović, Miloš Milošević i Stefan Tadić.

Najbolje plasirani kadet do 14 godina je bio Nikola Šakotić.

Ukupni nagradni fond na blic turniru iznosio je 3800€.

Šahovski savez Srbije je obezbedio prenos 36 partije uživo.

Sudijski tim su pored Bore Žarića činile međunarodne sudije Nebojša Baralić, Jasna Šakotić, Petar Katanić Vujić, Branka Vujić Katanić, Ljubiša Desančić i Vladimir Cicmil.

Više informacija o plasmanu i rezultatima, možete pronaći na sledećem linku: https://chess-results.com/tnr725140.aspx?lan=1&art=1.

U ponedeljak, 06.02. očekuje se drugi turnir u čast našeg velikog igrača – „Trofej Svetozara Gligorića“, očekujemo Vas u hotelu Crown Plaza od 16:30h.

FOTO GALERIJA: