VACHIER-LAGRAVE VOJEVAO POBEDU, OSTALI REMIZIRALI – FIDE GRAND PRIX kraj 4. kola

Samo jedna partija četvrtog kola FIDE Grand Prix turnira u Beogradu završena je odlučujućim rezultatom, dok su se kod sedam preostalih, igrači složili za remi nakon dugih i teških borbi.
Maxime Vachier-Lagrave bio je ubedljiv crnim figurama protiv Predke Alexandra. Izuzetno oštra pozicija, proistekla iz Najdorfa, rasplela se u odlučujuću prednost za crnog nakon promene dama. Vachier-Lagrave je to iskoristio da poentira i izdvoji se kao prvi igrač koji će nakon 4 odigrana kola doći do celog poena u grupi D, te je  zaslužio prvo mesto na tabeli sa 2.5 poena.
Mamedyarov Shakhriyar remizirao je sa Yu Yangyijem, pa su se obojica zadržala na drugoj poziciji sa po 2 poena, dok Predke Alexandr zaostaje na četvrtoj poziciji sa 1.5 poenom.
Rezultati 4. kola grupa D:
Mamedyarov Shakhriyar½ – ½Yu Yangyi
Predke Alexandr0 – 1Vachier-Lagrave Maxime
U grupi A nije došlo do promena na tabeli pošto su se obe partije završile remijem. Delovalo je da je Shankland Sam belim figurama došao do prednosti u završnici protiv Bacrot Etienna, ali je malom nepreciznošću u 34. potezu izgubio šanse za pobedu. Desetak poteza kasnije, na tabli je došlo do teoretskog remija, pa su igrači potpisali formulare.
Andreikin Dmitry i Grischuk Alexander brzo su remizirali nakon što je došlo do ponavljanja poteza u poziciji gde Girschuk nije mogao da izbegne šahove.
Rezultati 4. kola grupa A:
Andreikin Dmitry½ – ½Grischuk Alexander
Shankland Sam½ – ½Bacrot Etienne
U grupi B danas nije bilo riskantnih pozicija. Tabatabaei Amin i Anish Giri su remizirali nakon tridesetak mirno odigranih poteza, a Vitiugov Nikita i Harikrishna Pentala složili su se za remi nakon brzog ulaska u topovsku završnicu sa istim materijalom.
Rezultati 4. kola grupa B:
Vitiugov Nikita½ – ½Harikrishna Pentala
Tabatabaei M. Amin½ – ½Giri Anish
U grupi C po prvi put od početka takmičenja nije došlo do odlučujućih rezultata. Fedoseev Vladimir imao je pešaka više protiv Richarda Rapporta, ali materijalna prednost nije bila dovoljna za pobedu. Solidna partija Shirov Alexeja i Vidit Santosh Gujrathija dovela je do topovske završnice u kojoj je Širov sa pešakom više dao sve od sebe da upiše ceo poen, međutim, indijski velemajstor uspeo je da održi remi.

Rezultati 4. kola grupa C:
Fedoseev Vladimir½ – ½Rapport Richard
Shirov Alexei½ – ½Vidit Santosh Gujrathi
Poredak nakon 4. kola:
Grupa AGrupa BGrupa CGrupa D
1. Andreikin Dmitry, 2.5 poena1. Giri Anish, 3 poena1. Vidit Santosh Gujrathi, 2.5 poena1. Vachier-Lagrave Maxime, 2.5 poena
2. Shankland Sam, 2.5 poena2. Vitiugov Nikita, 2 poena2. Rapport Richard, 2.5 poena2. Yu Yangyi, 2 poena
3. Bacrot Etienne, 2 poena3. Harikrishna Pentala, 1.5 poen3. Fedoseev Vladimir, 2 poena3. Mamedyarov Shakhriyar, 2 poena
4. Grischuk Alexander, 1 poen4. Tabatabaei M. Amin, 1.5 poen4. Shirov Alexei, 1 poen4. Predke Alexandr, 1.5 poen
Igrače sutra očekuje slobodan dan i kratak predah, a nastavak turnira i ulazak u foto finiš grupne faze očekuje se u nedelju, 6. marta.
Fotografije: Mark Livshitz i ŠSS
FOTO GALERIJA: