TODORA INJAC – 11!

Fantastičan uspeh najbolje srpske šahistkinje Teodore Injac na pojedinačnom prvenstvu Evrope za žene u Pragu. U poslednjem 11. kolu vodeći bele figure savladala je Mariju Gevorgjan (2216) iz Jermenije, i sa 7,5 poena iz 11 partija podelila je 7. mesto, ali je po dodatnim kriterijumima zauzela 11. mesto! Po propozicijama prvenstva prvih 9 igračica se kvalifikovalo za Svetsko prvenstvo 2023. godine. Kriterijumi su vrlo nejasni, ali ono što se zna je da je naša Teodora prva rezerva u slučaju da neko otkaže!

Partija protiv Marije Gevorgjan je njena najbolja partija na turniru. Praktično, igrala je veoma jako, nadahnuto i lepršavo. Pobeda ni u jednom momentu nije dolazila u pitanje.

 1. Le3! – b6 (U slučaju 27…Le3 28. Ke3 beli top prodire na 7. red) 28. Lc5 – bc5 (28…dc5 30. Td2 sa nadmoćnom pozicijom) 29. e5! – de5 30. Tc5 itd.

Pozicija bele je tehnički dobijena, jer crna ne može braniti pešaka na e6 (35…Te8? 36. Ta5). Kasnije je Teodora samo pojačavala poziciju koju je uverljivo dobila sa figurom više u 71. potezu.

Naša najmlađa reprezentativka Marina Gajčin je kao bela izgubila od Nemice Lare Šulce (2297). Odmah posle otvaranja Marina nije našla pravilan plan igre, pa je protivnica brzo preuzela inicijativu. Vešto je iskoristila slabosti u belom taboru. Na kraju je Marina ostala sa figurom manje.

Veoma dobru partiju je pružila Tijana Blagojević, ćerka poznatog crnogorskog velemajstora Dragiše Blagojevića koji je na Olimpijadi u Drezdenu 2008. osvojio zlatnu medalju na 4. tabli. Tijana je strpljivim pozicionim laviranjem uspela da iscedi suvu drenovinu u poziciji sa po topom i raznobojnim lovcima. Nakon izmena topova stvorila je dva slobodna pešaka, na a i h liniji. Crna je morala dati figuru za pešaka, pa je ostatak partije bila prosta stvar.

Jedini remi od naših ostvarila je Jovana Erić. U završnici teških figura njena protivnica, Marica Cirulnik (2089 Ukrajina) je stvorila opasnog slobodnog pešaka na e liniji. Jovana je veštom odbranom izmenjala topove, kasnije i skoro sve pešake. Na tabli su ostale samo dame i po dva pešaka na istom krilu, pa je remi sasvim očekivan.

Plasman srpskih šahistkinja:

 1. Teodora Injac 7,5 poena
 2. Tijana Blagojević 6,5 poena
 3. Jovana Erić 5,5 poena
 4. Marina Gajčin 5,5 poena

Zanimljivost: Teodora Injac nije imala nijednu protivnicu koja je bila jača po rejtingu, dok je Jovana Erić imala njih 6 bolje rejtingovanih protivnica!

Sve naše dame su u minusu sa rejtingom, pa čak i Teodora sa visokim plasmanom.

Nova prvakinja Evrope sasvim zasluženo je Poljakinja Monika Soćko (2423), supruga vrlo jakog poljskog velemajstora Bartoša Soćka. Od samog početka je nametnula žestok tempo koji nisu mogle pratiti druge igračice, pa je sa 8,5 poena osvojila pobednički trofej.

Konačna tabela (prvih 11)

 1. Monika Soćko (Poljska) 8,5
 2. Gunaj Mamadzada (Azerbejdžan) 8
 3. Ulvija Fatalijeva (Azerbejdžan) 8
 4. Lilit Mkrtčjan (Jermenija) 8
 5. Aleksandra Malcevskaja (Poljska) 8
 6. Irina Bulmaga (Rumunija) 8
 7. Ana Ušenina (Ukrajina) 7,5
 8. Ana Sargsjan (Jermenija) 7,5
 9. Marina Brunelo (Italija) 7,5
 10. Nurgul Salimova (Bugarska) 7,5
 11. Teodora Injac (Srbija) 7,5