TIJANA BLAGOJEVIĆ SPASILA ČAST

Ako posle kiše dolazi sunce, onda može i obrnuto, na žalost po reprezentativke Srbije. Samo jedna pobeda uz tri poraza je bilans 8. kola naših šahistkinja na pojedinačnom prvenstvu Evrope u Pragu.

Po poenima najuspešnija naša šahistkinja Teodora Injac pretrpela je pomalo šokantan poraz. Imala je u partiji sa Inom Gaponenko pola poena u džepu, ali u cajtnotu u završnici raznobojnih lovaca morala je da potpiše kapitulaciju.

U središnjici je hrabro žrtvovala kvalitet koju protivnica nije prihvatila.

20…d5! 21. Lf3 ( Ako 21. Lb8 – de4 22. Lf4 – ed3 i crna ima veoma jaku kompenzaciju za kvalitet ) – Sf5!? 22. Lb8 – Db8 23. Ld5 – Se3 i pozicija je izjednačena. U daljem toku partije Ukrajinka je pojačavala poziciju. Kao rezultat toga, a i neprecizne igre naše igračice, Gaponenko je imala dva pešaka više. Međutim….

Pozicija na dijagramu je remi zbog prisustva raznobojnih lovaca. Nažalost, Teodora dopušta belom kralju da se potpuno približi i poraz je bio neminovan. U 9. kolu Teodora Injac će voditi bele figure protiv Italijanke Marine Brunelo (2341), inače rođene sestre poznatog italijanskog velemajstora Sabina Brunela.

Svoj treći poraz na turniru doživela je Jovana Erić u partiji sa vrlo jakom Rumunkom Irinom Bulmaga (2403). Bila je to vrlo oštra partija u kojoj se Bulmaga bolje snašla. Presudni momenat se zbio u 30. potezu.

Jovana povlači 30…b6?, i nakon 31. Tf6 (sa pretnjom Tg6) – De7 32. Dg6 – Dg7 33. Dh5 crna ne moze da spreči gubitak dame sa Tg6. Pravilno je 30…Tf8 sa kakvim takvim šansama na dalju igru. Njoj će se u 9. kolu crnim figurama suprotstaviti Belgijanka Darija Vandujfus (2054).

Solidno je igrala naša najmlađa igračica Marina Gajčin. Samo jedan potez je bio dovoljan da doživi “brodolom”. Pogledajmo –

Verovatno da je pozicija na dijagramu remi, bez obzira što Poljakinja ima pešaka više. Poslednji potez bele je šah topom 52.Tc6. Marina bira pogrešnu stranu 52…Kb7?? Dajući tempo protivnici sa 53. a6 – Ka7 54. d6 i beli kralj prodire napred. Dobre šanse na remi je davalo 52…Kd7! Sledeća protivnica je Irina Petrova (2127 Ukrajina).

Jedinu pobedu ostvarila je Tijana Blagojević. Kao crna je rano ostvarila prednost i stekla je jak lovački par.

Bela je igrala vrlo pasivno. Ponudila je izmenu dama koju Tijana nije morala da prihvati. Umesto 25…Dd2, jednostavnije je bilo 25…b5! 26. Db4 – Lb4 27. Se5 – Lb3! (Poenta) 28. Sc6 (28. ab3 – a3 i crni pešak ide u damu)– Lc3 29. Lb5 – a3! i crna dobija. Kasnije je Gruzijka Koridze “zakucala”svog lovca na veoma nepovoljno polje b1, štiteći svog a pešaka. Tijana je igrala vrlo precizno, ne dajući joj nikakvu šansu.

Završna pozicija u kojoj se bela predala.

Tijana će imati priliku da “osveti” Jovanu Erić jer joj je naredni protivnik Irina Bulmaga (2403 Rumunija) koja je u ovoj rundi savladala upravo  Erićku.

Posao dana napravila je fantastična Poljakinja Monika Soćko (2423) koja je prosto “smrvila” Azerbejdžanku Mamadzade koja je upala u kućne analize protivnice. Zanimljivo je da Soćko potrošila oko 15 minuta svog vremena vukući većinu poteza a tempo!

Nakon 8. kola vodi Soćko (Poljska) sa 7 poena, prati je Gevorgjan (Jermenija) sa 6,5 poena… Blagojević i Injac imaju po 5 poena, Erić ima 4 poena, dok Gajčin ima 3,5 poena.

Važniji parovi 9. kola:

Fatalijeva (Azerbejdžan) – Soćko (Poljska)
Mamadzade (Azerbejdžan) – Gevorgjan (Jermenija)
Blagojević – Bulmaga (Rumunija)
Injac – Brunelo (Italija)
Erić – Vandujfus (Belgija)
Gajčin – Petrova (Ukrajina)

Zvaničan web sajt Prvenstva: https://www.ewcc2022.net/

Prenos partija uživo: https://www.ewcc2022.net/games/live-coverage/

Piše: Vladimir Klasan