SVETSKO JUNIORSKO 2022: Momci polovični, pobeda Grozdanovićke

U italijanskom gradiću Kala Gonone na Sardiniji se održava pojedinačno prvenstvo sveta za juniore i juniorke. Srbiju predstavljaju 4 šahista i jedna šahistkinja. U muškoj konkurenciji nastupaju velemajstori Velimir Ivić i Luka Budisavljević, Fide majstor Miloš Milošević i majstorski kandidat Milan Gagić, dok kod devojaka čast Srbije brani Anastasija Grozdanović. Za sad je u najboljoj poziciji Velimir Ivić sa 2,5 poena iz 3 partije. On je u 3. kolu u vrlo neizvesnoj partiji savladao Francuza Mahela Bojera (2445) koji je već u 24. potezu bio u velikom cajtnotu.

Luka Budisavljević je belim figurama pretpreo poraz od Gruzijca Petrijašvilija (2428). Nepotrebno je dozvolio protivniku da sprovede udar u centru sa d5, nakon čega su se protivničke figure u potpunosti razigrale. Ubrzo je dao dve lake figure za topa, što se pokazalo nedovoljnim za spas. Luka ima 1,5 poen.

Omladinski prvak Srbije Miloš Milošević je rutinski savladao domaćeg predstavnika Nevena Hercegovca (2175) koji je prevideo figuru. Ostatak partije je bio tehničke prirode, tako da Miloš sad ima 2 poena.

Prošlogodišnji omladinski prvak Milan Gagić je pretrpeo i treći uzastopni poraz. Nije uspeo da održi slabiju završnicu u kojoj je njegov protivnik imao jak lovački par i udaljenog slobodnog pešaka, pa je i dalje ostao na 0 poena.

Dobro se drži aktuelna omladinska šampionka Srbije Anastasija Grozdanović. Nakon pobede nad italijankom Sarom Gabani (1944). Anastasija je u sredini tabele sa 1,5 poen iz tri partije.

Parovi 4. kola naših igrača:

Kačarava ( 2512 Gruzija ) – Ivić
Davtjan ( 2517 Jermenija ) – Milošević
Maniš ( 2332 Indija ) – Budisavljević
Gagić – Abdula ( 1405 UAE )
Levitan ( 2024 Izrael ) – Grozdanović


Zvanični sajt prvenstva: https://www.fideworldjunior2022.com/

Rezultati, tabele, statistika: chess-results.com

Prenos partije uživo: JUNIORIJUNIORKE