SVETSKO JUNIORSKO 2022: Ivić usamljen na 2. mestu

Još jedna lepa vest sa juniorskog šampionata sveta.

Srpski velemajstor Velimir Ivić nastavlja sa odličnom igrom nakon što je u važnoj partiji 7. kola savladao Austrijanca Dominika Horvata (2505), i sa 5,5 poena iz 7 partija usamljen na drugom mestu, odmah iza vodećih Adama Kozaka (2516, Mađarska) i Nikoloza Kačarave (2512, Gruzija) koji imaju 6 poena. U oštroj partiji je žrtvovao skakača da bi razorio protivničkog kralja. Nakon silnih komplikacija nastala je završnica u kojoj su oba igrača imala damu i raznobojnog lovca. Odlučio je nezaštićen položaj crnog kralja koji je bio slab po belim poljima. Nakon što je Dominik Horvat zauzeo odbramben stav, Velja je pokrenuo nezaustavljivog pešaka, pa je Austrijanac mahnuo belom zastavom. U sledećem 8. kolu ga čeka veliko iskušenje, jer mu je žreb za protivnika dodelio prvog favorita, fenomenalnog ruskog velemajstora Andreja Esipenka (2668) koji je svetsku slavu stekao ponajviše zahvaljujući senzacionalnoj pobedi nad svetskim šampionom Magnusom Karlsenom u Vajk An Zeu prošle godine. Velimir će voditi crne figure.

Velemajstor Luka Budisavljević je remizirao u vrlo komplikovanoj partiji. Imao je pešaka više u jednom momentu. Međutim, njegov protivnik Ričard Mladek (2371, Češka) je igrao precizno, pa je na kraju nakon večitog šaha sklopljeno primirje. Luka je i dalje u gornjem delu tabele sa 4 poena.

Miloš Milošević po drugi put gubi od dosta slabije rejtingovanog protivnika. Kao beli je dosta oslabio svog monarha, nakon čega je Italijan ruskog porekla Konstantin Andrejev (2206) sve svoje figure usmerio na slabog belog kralja. Na kraju je lepom žrtvom topa i dame vratio materijal sa kamatom, pa je Miloš obustavio dalji otpor.

Milan Gagić sve bolje igra. Kao crni je u francuskoj odbrani dugo manevrisao, strpljivo čekajući grešku omladinskog prvaka Crne Gore Peka Đurovića (2084). Strpljenje se isplatilo kad je u pravom momentu izvršio proboj, nakon čega je Milan bez problema doveo partiju do pobede, tako da sad na svom kontu ima 3 poena, bez ijednog remija.

I Anastasia Grozdanović se oporavila nakon dva poraza, pa je poentirala protiv domaće predstavnice Đulije Sala (1869) i sad je u zlatnoj sredini sa 3,5 poena iz 7 kola. Nepreciznom igrom Italijanka je vrlo brzo ostala sa figurom manje. Anastasia je mudro izmenjala dame, pa je ostatak partije predstavljao rutinski posao.

Parovi naših u 8. kolu:

Esipenko (2668, Rusija) – Ivić
Budisavljević – Rohit (2370, Indija)
Sitbon (2133, Izrael) – Milošević
Gagić – Martins (Portugalija, 2306)
Grozdanović – Bašulina (2073, Nemačka)


Zvanični sajt prvenstva: https://www.fideworldjunior2022.com/

Rezultati, tabele, statistika: chess-results.com

Prenos partije uživo: JUNIORI – JUNIORKE

Piše: Vladimir Klasan