SRBIJI SREBRO NA SVETSKOM PRVENSTVU!

Шаховска репрезенгтација слепих и слабовидих у саставу Павле Димић, Дамјан Јандрић, Стефан Јањић, Миле Бјеланови, Средтко Аврам, Горан Арсовић (тренер), и Никола Ивановић (селектор) узела је учешће  на деветом светском екипном првенству слепих и слабовидих у Северној Македонији од 27. јуна до 8. јула 2022. године.

У финалу је наша репрезентација играла са селекцијом Пољске, резултат је био 2-2, што није били довољно за злато. СРЕБРО је освојено у конкуренцији 16 држава света, а од најјачих шаховских сила света недостајала је само Русија.

Поред историјског екипног сребра, медаље су освојили и Павле Димић бронзу на првој табли, Дамјан Јандрић бронзу на другој табли и Стефан Јањић злато на трећој табли.

У групној фази такмичења Србија је освојила прво место, другопласирана је била селекција Шпаније, а трећа репрезентација Индије.

Наша млада репрезентација је тако после више деценија у кратком временском периоду освојила медаљу на два велика такмичења.

Наши домаћини у Охриду су посебно уважавали српску делегацију из Националног спортског савеза слепих и слабовидих, а покровитељ одласка и учешћа тима је Министарство омладине и спорта.

Србија је са трећепласираном екипом Украјине играла 3,5-0,5 у нашу корист, а селекцију Шпаније победила са 4-0 која је на крају шампионата завршила као четврта.

За злато као додатни критеријум одлучивало је до сада незапамћено правило, већи број освојених поена у групној фази такмичења. На жалост, није све ишло идеално од самог почетка па је пораз у групној фази од селекције Немачке утицао на коначан пласман.

Саша Божић


ФИДЕ је на свом веб-сајту објавила вест о 9. првенству света (IBCA) одржаном на Охриду у Македонији: https://fide.com/news/1851

Шаховски савез Србије честита великих успех репрезентацији слепих и слабовидих шахиста!

ФОТО ГАЛЕРИЈА: