Tuesday, March 21, 2023
NaslovnaSVE VESTISRBIJI SREBRO NA SVETSKOM PRVENSTVU!

SRBIJI SREBRO NA SVETSKOM PRVENSTVU!

Šahovska reprezengtacija slepih i slabovidih u sastavu Pavle Dimić, Damjan Jandrić, Stefan Janjić, Mile Bjelanovi, Sredtko Avram, Goran Arsović (trener), i Nikola Ivanović (selektor) uzela je učešće  na devetom svetskom ekipnom prvenstvu slepih i slabovidih u Severnoj Makedoniji od 27. juna do 8. jula 2022. godine.

U finalu je naša reprezentacija igrala sa selekcijom Poljske, rezultat je bio 2-2, što nije bili dovoljno za zlato. SREBRO je osvojeno u konkurenciji 16 država sveta, a od najjačih šahovskih sila sveta nedostajala je samo Rusija.

Pored istorijskog ekipnog srebra, medalje su osvojili i Pavle Dimić bronzu na prvoj tabli, Damjan Jandrić bronzu na drugoj tabli i Stefan Janjić zlato na trećoj tabli.

U grupnoj fazi takmičenja Srbija je osvojila prvo mesto, drugoplasirana je bila selekcija Španije, a treća reprezentacija Indije.

Naša mlada reprezentacija je tako posle više decenija u kratkom vremenskom periodu osvojila medalju na dva velika takmičenja.

Naši domaćini u Ohridu su posebno uvažavali srpsku delegaciju iz Nacionalnog sportskog saveza slepih i slabovidih, a pokrovitelj odlaska i učešća tima je Ministarstvo omladine i sporta.

Srbija je sa trećeplasiranom ekipom Ukrajine igrala 3,5-0,5 u našu korist, a selekciju Španije pobedila sa 4-0 koja je na kraju šampionata završila kao četvrta.

Za zlato kao dodatni kriterijum odlučivalo je do sada nezapamćeno pravilo, veći broj osvojenih poena u grupnoj fazi takmičenja. Na žalost, nije sve išlo idealno od samog početka pa je poraz u grupnoj fazi od selekcije Nemačke uticao na konačan plasman.

Saša Božić


FIDE je na svom veb-sajtu objavila vest o 9. prvenstvu sveta (IBCA) održanom na Ohridu u Makedoniji: https://fide.com/news/1851

Šahovski savez Srbije čestita velikih uspeh reprezentaciji slepih i slabovidih šahista!

FOTO GALERIJA:

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime

POPULARNO

Recent Comments