ŠKOLSKO EKIPNO PRVENSTVO SVETA 2023 – IZVEŠTAJI IZ KAZAHSTANA

Piše: IM,FT,IA Milenković Mladen

Zvaničan web sajt Prvenstva: https://wstcc2023.fide.com/

—————————————–

08. avgust 2023.

„VOJIN MITROVIĆ NA POBEDNIČKOM POSTOLJU“

Svetsko školsko šahovsko prvenstvo u Kazahstanu se završilo se na spektakularan način, kako je i počelo. Ekipa Matematičke gimnazije iz Beograda našla se na deobi od 13-19. mesta u konkurenciji 43 ekipe iz 40 zemalja sveta! Pored dobrog ekipnog plasmana imali smo i predstavnika na pobedničkom postolju. Vojin Mitrović osvojio je treće mesto za pojedinačni rezultat na trećoj tabli sa osvojenih 6,5 poena iz odigranih 8 partija što je vredno divljenja!

Ekipni rezultat: 4 pobede (Egipat, Estonija, Bangladeš, Izrael), 1 nerešen rezultat (Turkmenistan) i 3 poraza (Kirgistan, Kina, Uzbekistan).

EKIPA:

  1. tabla: FM Ristić Luka 5/8
  2. tabla: Kostadinović Uroš 3,5/8
  3. tabla: Mitrović Vojin 6,5/8
  4. tabla: Vojinović Anastasija 2/4
  5. Rezerva: Kisić Dušan 0,5/4

Počeću sa  BRAVO EKIPO!

Biti vođa delegacije i kapiten ovakvoj ekipi je zahvalnost i privilegija. Najjednostavnije reći za njih u tri reči “ODLIČNI MLADI LJUDI“. Predstavljali su boje svoje Matematičke gimnazije, grada Beograda i Srbije na najbolji mogući način. Bili su odgovorni, dosledni, plenili svojom kulturom, obrazovanjem, šarmom i širinom u svim aspektima. Objašnjavali ostalima gde je Srbija, da je to ljubazan narod spreman svakog da prihvati i svima da pomogne, objašnjavali o Tesli, Pupinu, Novaku Đokoviću, Jokiću, Mitroviću, širili prijateljstvo, razmenjivali kontakte i naravno pozivali nove prijatelje u Srbiju.

S obzirom da nisu profesionalni šahisti već pod broj 1 matematičari, nosili su se rame uz rame sa budućim šahovskim profesionalcima iz najjačih zemalja sveta.

Ukoliko se pogleda od koga smo izgubili, njihovi seniorski sastavi su u 10 ekipa sveta na svim šahovskim svetskim smotrama (olimpijadama i svetskim prvenstvima). Bez obzira na to mladost Srbije tj. ova ekipa je pokazala snagu, želju i htenje, borili se i u skoro svim mečevima ostajali do kraja u sali (u svakom kolu su  nam partije bile najduže, a time i najneizvesnije, tj.poslednje 3 igrane partije u sali).

Ne treba im se ništa, apsolutno ništa zameriti, čak naprotiv naprotiv iz sveg glasa pohvaliti tj. reći istinu s obzirom da su odlični matematičari a šah je najsličniji matematici sa primesama psihologije jasno je da su uklopili sve tj. uzeli su koncept šahovske logike za rešavanje matematičkih zadataka (tu su učesnici matematičkih olimpijada) i iskoristili matematičke zakonitosti, algoritme i geometriju za šahovskom tablom.

Iz fantastične „hemije“ među njima Vojin Mitrović napravio je  izvanredan rezultat na svojoj tabli – 3 mesto na svetu! Vojin je igrao dobro, hrabro i na kraju je rezultiralo fantastičnim rezultatom za šta treba da čuje srpska javnost, a već imamo dosta poziva sa raznih televizija, pre svih RTS-a.

BRAVO EKIPO! BRAVO VOJINE!

Osvrnuo bi se na organizaciju prvenstva i broj volontera. Apsolutno sve su uradili da bi se mi osećali odlično počev od dobrih hotela, prostorne i klimatizovane sale za igru, prebrojavanja svih delegacija pri ulasku u autobuse organizatora, lepih ekskurzija, posete muzejima… Koliko su se pobrinuli da prikažu da smo u šahovskoj zemlji pokazivali su bilbordi na aerodromu i na ulicama  „Svetsko školsko prvenstvo u šahu“  Aktau-Kazahstan.

Otvaranju prvenstva je prisustvovao i  prvi čovek Svetske Šahovske Federacije( FIDE)  gospodin Arkadij Dvorkovič, a zatvaranje šahovskog spektakla uz fenomenalan zalazak sunca na Kaspijskom moru, proglašenju pobednika, intoniranju himni začinio je vatromet svih boja u trajanju više od 5 minuta. Prenosim vam ukratko impresije i par lepih fotografija a snimljene videe iskoristiću da pokažem čelnim ljudima ŠSS kako bi mi poboljšali domaćinstvo nekog velikog šahovskog događaja u budućnosti, gde je poznato da smo pri vrhu u svetskim razmerama.

 ZA KRAJ IZVEŠTAVANJA (odlazak, odigranih 8. kola i dolazak) NAJVAŽNIJE

Zahvalio bi se ekipi na fantastičnoj saradnji i čestitam na lepom uspehu, svim roditeljima maloletne dece koji su jednoglasno  bili da ja budem vođa delegacije što je za mene lično najveća čast i poštovanje, direktorki Matematičke gimnazije koja zna kakvi mladi umovi pohađaju gimnaziju i čelnim ljudima Šahovskog Saveza Srbije bez čije pomoći ne bi otišli, pre svih gospodinu Predsedniku ŠSS Draganu Lazić i generalnom sekretaru gospodinu Nebojši Baralić.

HVALA! NAPRED SRBIJA!

FOTO GALERIJA

—————————————–

07. avgust 2023.

OTREŽNJENJE ZA KRAJ

U 7. kolu igrali smo protiv uporne ekipe iz Bangladeša. Očekivalo da smo apsolutni  favoriti po svim parametrima ali to je trebalo i dokazati za tablama. Naš sastav je promenjen i umesto Anastasije Vujanović igrao je Kisić Dušan. Meču su prethodila 2 sastanka!

Osnovno u celoj priči bilo je da zaboravimo na propuste, sačuvamo svežinu, pobedimo poslednja dva meča i popravimo plasman. Nakon prvih 15-tak poteza već smo stajali bolje. Luka Ristić osvaja pešaka i lepo realizuje predost za 1:0. Kisić Dušan potcenjuje taktičke mogućnosti protivnika, gubi i usledilo je zabrinjavajuće izjednačenje 1:1. Pred obostrani cajtnot Vojin realizuje nadmoćnu završnicu pobeđuje i vodimo 2:1. Ostaje Uroš koji igra obostrani cajtnot, završnica lovac i tri pešaka na skakača i tri pešaka. Partija ostaje jedna od najdužih u sali za igru i  završava se remijem, ovoga puta nama kao kuća za pobedu u meču!

Pobedii smo na muku ekipu Bangladeša 2,5-1,5 što je bio okidač za moj vanredni sastanak. Održali smo ga već u autobusu. Najviše je bilo reči o pristupu poslednjem meču, da je bez obzira na trenutni plasman, predstojeći meč jako bitan i da više nema prilike za popravni.

Čim smo saznali da je nam je Izrael naredni protivnik, održali smo još jedan sastanak o analizi protivnika. Rekao sam im da u bilo kojoj konkurenciji Izraelci igraju najagresivniji ali ne toliko tačan šah, u svim kategorijama, da trebamo ozbiljno čuvati vreme na satu,d a ne upadamo u cajtnote i tako im nećemo dati šansu.

Ekipa je ostala ista kao u 7.kolu i znali smo da ukoliko Vojin Mitrović dobije svoju partiju biće na pobedničkom postolju za jedan od najboljih pojedinačnih rezultata na trećoj tabli. Pre poslednjeg kola imao je 5,5/7 poena. Pored svega izrečenog njemu sam posebno skrenuo pažnju da ne žuri ukoliko dođe do dobijene pozicije i da ga ne povuče osvajanje medalje.

Meč je krenuo, igrali su kao orkestar koji svira sa odličnim „nevidljivim dirigentom“ tj. fantastično. Nakon sat vremena svi imaju po minimum 5 minuta više na satu, drže pozicije i bore se iz petnih žila. Luka Ristić osvaja pešaka ,spaja slobodnjake u centru i iskusno poentira, vodimo 1:0. U tom trenutku Dušan previđa lovca (sam ga daje igravši Lb2) i rezultat je 1:1. Igraju nam druga i treća tabla, Vojin po svaku cenu želi da dobije partiju, pokušava, vrti figurama i najzad slama protivnika i vodimo 2:1. Po već ustaljenoj praksi Uroševa partija ostaje poslednja gde ima topa, lovca i pešake a protivnica damu i pešake. Uroš postavlja topa na 5. red i strateški više ne može izgubiti partiju, ima oko 5 minuta na satu, protivnica ima oko pola minuta i sve pokušava da dobije pravi više nepreciznosti za redom. Uroš sve to koristi i pobeđuje za konačnih  3:1 protiv solidne ekipe iz Izraela.

Drago mi je da je sastanak „otrežnjenja“ doneo pluseve i poboljšanje plasmana naše ekipe, trebalo ih je razmrdati ali nekad to bude i kontraproduktivno. U ovom slučaju je moja reakcija uspela a oni kao kulturni i dobri momci su prihvatili savete i „oduvali“ smo ekipu iz Izraela. Pobedom u poslednjem kolu Vojin Mitrović je osvojio jednu od prve tri nagrade za  pojedinačni rezultat na trećoj tabli (6,5/8).

Zatvaranje je večeras, opisaću i taj događaj i dati konačnu ocenu rezime organizacije, hotelskog smeštaja, rada volontera kojih je svuda, rezultata i ponašanje naše ekipe.

BRAVO EKIPO!

NAPRED SRBIJA!

FOTO GALERIJA:

—————————————–

06. avgust 2023.

NEOSTVARENA ŽELJA ALI OGROMNO ISKUSTVO

U 5. kolu ekipa je bila posebno motivisani da sa par vezanih pobeda dođe u sam vrh tabele, Protivnik je bio po svim merilima, slabiji od nas, razgovor pre meča, prepodnevna šetnja… Atmosfera u načem timu kakva se samo poželeti može.

Meč kreće, svi znamo da možemo do dobrog rezultata ali naravno treba dokazati da smo bolji u ovom momentu, bez druge prilike za popravni. Luka Ristić polako pojačava poziciju, ubacuje protivnika u cajtnot i pobeđuje. Srbija vodi 1:0. U tom trenutku jasno je da Vojin Mitrović bolje stoji, polako prebacuje partiju sa pešakom više u dobijenu završnicu i 2:0 za nas.

Ostaju nam crne figure na drugoj i četvtoj tabli, objektivno obe slabije pozicije ali ulazi se u obostrani cajtnot i sve je moguće. Anastasija previđa i ekipa iz Turkmenistana smanjuje na 2:1. Ostaje posednja partija u sali, Uroš sa pešakom manje u damskoj završnici pokušava sve, da spase pola poena i dovede naš tim do pobede.  Na žalost, momak iz Turkmenistana malo znalački, više na osećaj dolazi do novog poena za svoju ekipu i izjednačuje rezultat, ukupno 2:2.

Bravo Uroše za borbu, tako se igra za sebe, tako se igra za Srbiju. Na žalost, bez rezultata ovde ali tvrdim da sa ovakvim pristupom i borbenim stavom dobiće se mnogo na nekim drugim takmičenjima.

BRAVO EKIPO!

Za nekih 45 minuta kretao je novi meč. Parovani smo sa nezgodnom ekipom Uzbekistana koja je u tom momentu imala 1 meč poen više od nas. Menjam sastav i umesto Anastasije Vujanović ubacujem Kisić Dušana sa željom da „trgnem“ ekipu jer sećanje je još jako, od 2:0 za nas, pa preko borbe do poslednjih sekunda, pa do nerešenog meča koji nije bio dobar rezultat po nas, svakako.

Znao sam da je ovo psihološki najteži meč po nas, protivnici imaju male rejtinge ali dobro igraju. Meč kreće Luka nakon otvaranja nema prednost, Uroš u poznatoj poziciji malo i od umora preračunava i previđa pešaka koji mu štiti kralja, Vojin stoji dosta bolje, a Kisić Dušan željan igre, u granicama jednakosti. Ovo je opis nakon sat vremena igre.

Pred cajtnote Luka Ristić gubi od igrača koji praktično cnim figurama nakon uzimanja pešaka nije napravio ni minimalnu grešku 1:0 za njih. Uroš gubi, 2:0 za njih. Vojin previđa kvalitet u poziciji gde je bio nadmoćan i mogao igrati bilo šta (ocena kompjutera u materijalno jednakoj poziciji +2 ! ) i Dušan na četvrtoj tabli drži jednakost crnim figurama.

Ulazi se u obostrane cajtnote Vojin gubi,visokih 3:0 za protivnika, Dušan održava poziciju i kraj meča. 3,5-0,5 za ekipu iz Uzbekistana.

BRAVO EKIPO!

Nismo zaslužili ovaj poraz međutim šah je veoma težak sport i nešto mnogo više i značajnije od najlepše igre na svetu tako da upravo ovaj psihološki trenutak i daje psihološku stabilnost kako za šah tako kasnije i za život.

Teško su naši igrači prihvatili ova dva poslenja meča, čule su se reči bolji smo, šteta, mogli smo… Jedno je sigurno da su naši mladi igrači izvukli pouku od ovog meča i stekli ogromno iskustvo šahovske psihologije kao i igre pod pritiskom, da nije sve sigurno i da je u šahu kao i u životu važno završiti započeti posao!

Sutra nas očekuju poslednja 2 kola i meč protiv ekipe iz Bangladeša.

NAPRED SRBIJA!

—————————————–

05. avgust 2023.

POLOVIČAN REZULTAT NAŠIH I ZNAČAJ “HEMIJE”

U 3. kolu svetskog školskog prvenstva igrali smo protiv ekipe iz Kine, države u kojoj je šah u apsolutnoj ekspanziji. Muški i ženski svetski prvaci u pojedinačnoj konkurenciji dolaze iz Kine. Jasno je onda protiv kakvog protivnika smo igrali.

Spremali smo se za njihov osnovni sastav ali su izbacili svoju prvu tablu i sve naše pripreme u toku prepodneva su pale u vodu. Razlog je jednostavan, parovi za naredno kolo se objavljuju pola sata pre početka partija.

Već posle sat vremena videlo se da je Uroš Kostadinović na drugoj tabli odigrao par nepreciznosti u otvaranju i nije mogao da zaustavi strašan napad belog i Kinezi su poveli 1:0. U svim ostalim partijama naši igrači ulaze u obostrane cajtnote gde evidentno Anastasija Vojinović slabije stoji, kod Vojina je neizvesno, a Luka ispušta bolju poziciju i može držati večiti šah. Pogled prema meni i ja mu sugerišem da igra jer Anatasija gubi da bi nekako uspeli da odigramo 2:2. Luka nastavlja, Anastasija gubi i Kinezi vode 2:0. Nakon toga pobeda Vojina Mitrovića lepim manevrima u poslednjih pola minuta za 2:1. Na žalost, Luka nastavlja da igra slabiju poziciju, gubi partiju i mi gubimo meč 3:1.

Čestitali smo boljem protivniku u ovom trenutku, ne koliko rezultat pokazuje već boljem za malo.

Hvala Luki koji je nastavio da igra pokazao da je lični turnir nešto drugo u odnosu na ekipu i pokazao pravilan način kako se predvodi ekipa!

BRAVO EKIPO!

Nakon manje od sat vremena očekivao nas meč sa Estonijom, svi su bili namontirani i krivo im je bilo za drugi poraz na turniru. Valjalo ih je podići nekako. Odigrali smo stoni fudbal ispred sale za igru gde se inače prave performansi nalik na mini žurke sa svim učesnicima turnira. Sve to sprovode volonteri kojih ima puno da bi nama bilo ugodnije.

Počeo je meč i pobede su se ređale u nizu. Luka prvi pobeđuje 1:0, nakon sat vremena i Anastasija 2:0, Uroš povećava na 3:0 i na kraju ali ni u jednom trenutku u toku partije nije ispuštao prednost Vojin završava i ukupno 4:0 za Srbiju.

BRAVO EKIPO!

Nakon 4 kola imamo 2 poraza i 2 pobede maksimalnim rezultatom. Nakon današnjeg dana pokazala se prava „hemija“ u ekipi da su svi složni, druže se, igraju, bore se, na šta sam posebno ponosan i ne treba im se ništa zameriti.

Evo jedan dokaz  funkcionisanja ekipe i dobre „hemije“ odnosno pravilnog i zrelog razmišljanja budućeg vođe ovog, a i drugih budućih šahovskih timova za koje bude igrao. Izvinuo sam se Luki nakon svega za večerom i pitao sam ga da li je ljut na mene što sam mu rekao da igra u momentu davanja večitog šaha (pokušao sam da izvučemo 2:2).

Odgovor puno govori o njemu kao osobi „Ne nisam ljut na Vas, ljut sam na sebe što nisam dobio partiju“. Ovo može biti i primer i za mnogo starije, a ne za momka sa „samo“ 16 godina. Jasno je da će biti uspešan u šahu i životu čime god se bavio!

Sutra nas očekuje meč sa ekipom iz Turkmenistana.

NAPRED SRBIJA!

—————————————–

04. avgust 2023.

DANAK UMORU

U konkurenciji 43 ekipe iz 40 zemalja sveta naša Matematička gimnazija je parovana u prvom kolu sa ekipom iz Egipta.

Nakon jedinog načina buđenja u poslednjem trenutku (uzimanjem duplog ključa-kartice sa recepcije) stižemo u neverovatnom scenariju na autobus koji vozi nas i ostale delegacije smeštene u ovom hotelu do sale za igru (nekih pola sata udaljenosti). Stižemo, sedimo za tablama, totalno profesionalno kao da se ništa nije desilo i krećemo sa pobedama za Srbiju.

Prvu pobedu, nakon “samo” sat vremena igre beleži naš FM na prvoj tabli Ristić Luka u veoma lepo organizovanom napadu i donosi prvi poen Srbiji 1:0. Nakon Toga pobeđuje Anastasija Vujanović u školski vođenoj partiji (igra daminog pešaka) i pobeđuje u razornom napadu 2:0. Ovom prilikom joj odajem posebnu pohvalu na lepoj pobedi bez imalo odmora (spavanja) i pokazivanja da je šahovska želja jača od svega i da umor ne postoji!
Nakon toga pobeda Uroša Kostadinovića (inače naše druge table) u veoma lepo strateški vođenoj partiji 3:0. Tačku stavlja Mitrović Vojin za maksimalnu pobedu Srbije od 4:0!

BRAVO EKIPO!

Nakon ne više od sat vremena odmah početak drugog kola gde smo parovani sa veoma jakom ekipom iz Kirgistana. Anastasija je preumorna od puta i svesno kaže da je bolje da igra na četvrtoj tabli Kisić Dušan. Brzo predajem izmenjeni sastav i krećemo sa borbama. Umor počinje da uzima svoj danak, tj. Kisić Dušan pravi neverovatan previd i već nakon 30-tak minuta gubimo 1:0. Kao što rekoh ekipa Kirgistana je ozbiljno selektovana i jaka i po mom mišljenju biće u TOP 5, ne popušta ni na jednoj od prve tri table, čak pored pozicione pravi i vremensku razliku na satu (svi njihovi igrači su imali od 5 minuta pa naviše vremensku prednost do obostranog cajtnota). Naši igrači umorni, bore se, nalaze parade za izjednačenje i potencijalnu prednost, ulazimo u obostrane cajtnote i prvo nam gubi Luka Ristić i vode sa visokih 2:0. U tom momentu Kostadinović Uroš u potpuno jednakoj (remi) topovskoj završnici kreće na sve ili ništa i gubi partiju. Svaka čast za odluku i prikazanu hrabrost i na kraju dosta slabiju poziciju Vojin izvlači u remi i gubimo 3,5-0,5 od ekipe iz Kirgistana. Visok poraz i „pomalo“ nerealan ali po borbi naših igrača uopšte nije izgledalo tako.

Čestitali smo veoma jakoj ekipi iz Kirgistana, izvukli brzo pouke ali i platili danak umoru. Ne mogu se oteti utisku da bi bilo drugačije da smo bili fit.

BRAVO EKIPO!

Sutra je novi dan, parovani smo sa ozbiljnom ekipom iz Kine, vraćamo osnovni sastav, pripremamo se sutra pre podne i nadamo se novoj pobedi našeg tima.

Uživo dešavanje u „Live stream-u“možete pratiti na sledećem linku
https://wstcc2023.fide.com/

Mogu obavestiti šahovsku javnost u Srbiji da je ova ekipa homogena, hemija postoji, poštovanje i drugarstvo takođe, sastavljena je od divnih mladih ljudi gde sam posebno počastvovan što ih predvodim u ulozi kapitena i vođe puta, da bez obzira na poraz možemo puno i da ćemo se boriti za veoma visok plasman u lepom Kazahstanu!

NAPRED SRBIJA!

FOTO GALERIJA:

————————————————–

03-04. avgust 2023.

PUT U KAZAHSTAN I OTVARANJE ŠKOLSKOG PRVENSTVA SVETA

Nakon čekiranja karata u Beogradu, presedanja i čekanja na drugi let u Istanbulu (oko 5 sati), vremenske razlike (+3 sata), dolaska do hotela, smeštaja u sobe, putovanje naše delegacije sveukupno je trajalo više od 13 sati.

Smestili smo se oko 9h po lokalnom vremenu, a valjalo je odigrati 1. kolo „samo“ 6 sati nakon toga i potom nakon maksimalno sat vremena pauze i drugo kolo.

Podsećam da je sistem igre 8 kola u 4 dana, po 2 kola dnevno. Igraće se po ubrzanom tempu  igre (45 minuta + 10 sekundi bonusa za odigrani potez), bez dana predaha, što je veoma brzo i naporno.

Organizatori su se potrudili da ceremonija svečanog otvaranja izgleda spektakularno, sa mnogim performansima i učešćem najpoznatijih pevača Kazahstana. Na žalost, zbog kasnog dolaska, veći deo ekipe je odmarao, a prelepom dogadjaju otvaranja takmičewa prisustvovala je samo Anastasija Vujanović i moja malenkost.

Predsednik FIDE, gospodin Arkadij Dvorkovič se obratio svim prisutnima i zvanično otvorio Prvo ekipno školsko prvenstvo sveta.

————————————————-

Piše: IM,FT,IA Milenković Mladen