PUN POGODAK NAŠIH DAMA!

Očigledno da je dan odmora izuzetno prijao srpskim reprezentativkama.

U 7. kolu pojedinačnog prvensta Evrope za žene u Pragu srpski kvartet je ostvario 3 pobede uz jedan remi. Pobedile su Teodora Injac, Tijana Blagojević i Marina Gajčin, dok je Jovana Erić remizirala.

Veoma vrednu pobedu je izvojevala Teodora Injac protiv Natalije Kanakove (2171 Češka). Igran je damin gambit. Posle određenih komplikacija Teodora ulazi u završnicu sa pešakom više.

Nije baš toliko jasno da li bela može dobiti ovu završnicu. Crna je kasnije nastavila neprecizno, sto je naša igračica znalački iskoristila, pa je osvojila još jednog pešaka.

Nakon 41. Ta4 ostatak je samo stvar tehnike koju Teodora nesumnjivo poseduje. U 8. rundi će crnim figurama igrati protiv Ine Gaponenko (2339), bivše reprezentativke i prvakinje Ukrajine.

Najveći tragičar je ipak Jovana Erić. Potpuno je nadigrala Sofi Milije (2391), koja je šampionat Francuske osvajala 6 puta. Jovana je igrala veoma jako i nadahnuto, bez imalo respekta prema renomiranoj protivnici.

Potezom 36. Td1! crna bi se našla u nerešivim problemima, jer ne bi mogla izbeći materijalne gubitke. Međutim, Jovana greši sa 36. g7? – Kg8 37. De7 – Te7 38. Sf5? (38. Td1 je bolje) – Te5 i šahistkinja iz Marseja uplovljava u luku spasa. Zaista prava šteta za Jovanu! Sledeća protivnica će joj biti Rumunka Irina Bulmaga (2403).

Pravu sreću je imala Tijana Blagojević! Skoro cela partija je protekla u jednakoj poziciji. Posle mnogobrojnih izmena ušlo se u topovsku završnicu u kojoj je Tijana imala pešaka više, ali imala je i udvojene pešake na f liniji što je otezavalo igru na pobedu.

Taman kad se činilo da će se partija završiti remijem, crna pravi “harakiri” menjajući topove sa 58…Te3?? 59. fe3 – Kh5 60. Ke2 nakon čega bela dolazi u opoziciju, a time i dobija partiju. U 8. kolu će “ukrstiti koplja” sa Lile Koridze (2081) iz Gruzije.

Određena doza sportske sreće nije manjkalo ni Marini Gajčin iz Apatina, našoj najmlađoj reprezentativki. U partiji sa Jelizavetom Hrebenšikovom (2123) iz Ukrajine, Marina je propustila efektnu žrtvu skakača.

Veoma jako je bilo 12. Sf5! – ef5 13. ef5 – Se5 14. h4! i bela bi imala sjajnu kompenzaciju u vidu maksimalnog razvoja i napadačkog potencijala, dok sa druge strane crne figure su potpuno nerazvijene ( samo skakači su van početnih mesta ). Umesto 12. Sf5, Marina igra pasivno 12. Sb3?! Itd. Presudni momenat se zbio u završnici koja je ocenjena kao jednaka.

Potez pred vremesku kontrolu, crna igra slabo 40…Lc7? blokirajući put svom topu. Nakon 41. Lb4! – Tc6 ( jedino ) 42. Td1! naša igračica odjednom dolazi do tehnički dobijene pozicije!

  1. Ld6 – Ld6 47. Td6 i bela bez problema realizuje materijalnu prednost. Žreb joj je za suparnicu dodelio Moniku Marcinčuk (1934) iz Poljske.

Na prvih 5 stolova pala je samo jedna odlučena partija. Azerbejdžanka Gunaj Mamadzadze (2466) je pobedila Nanu Džagnidze (2531) iz Gruzije i sa Monikom Soćko deli lidersku poziciju sa 6 poena iz 7 partija. Upravo njih dve će se sastati na 1. stolu Evropskog prvenstva za žene. Po propozicijama turnira, prvih 9 igračica će ostvariti plasman na svetsko prvenstvo 2023.

Bilans srpskih šahistkinja po poenima nakon 7 kola:

Teodora Injac 5 poena
Jovana Erić 4 poena
Tijana Blagojević 4 poena
Marina Gajčin 3,5 poena

Parovi naših:

Gaponenko – Injac
Bulmaga – Erić
Koridze – Blagojević
Marcinčuk – Gajčin