Prva liga Srbije za žene 2022: RAD novi šampion Srbije!

Konačno je spuštena zavesa na jedan od najvažnijih događaja u kalendaru Šahovskog saveza Srbije za ovu godinu. U hotelu “Stara Planina“ na istoimenom mestu upravo je završena Prva liga Srbije za žene. Titulu prvaka i pobednički pehar osvojila je ekipa Rada iz Beograda, i to više nego zasluženo! Drugo mesto zauzeo je Osnovac iz Niša, dok se ekipa Crvene Zvezde (Beograd) popela na podijum kao trećeplasirana ekipa.

Iz lige ispadaju tri ekipe, a to su Partizan Junior (Beograd), Omladinac (Novi Banovci) i Vitez (Beograd).

Rad je očekivanom pobedom sa 3,5 : 0,5 savladao Rudar (Kostolac) i više nego ubedljivo su stigli do pobedničkog trofeja. U sastavu Rada su Nino Bacijašvili, Irina Bulmaga, Marija Manakova, Stefana Milutinović i Teodora Rakić. Od 44 pojedinačnih partija, samo Marija Manakova je jednom osetila gorčinu poraza, dok su ostale bile neporažene. Valja izdvojiti predvodnicu novih šampionki, Gruzijku Nino Bacijašvili koja je osvojila neverovatnih 10,5 poena iz 11 partija! Sjajne rezultate prikazale su Irina Bulmaga sa 9,5 iz 11, kao i Marija Manakova sa 8 iz 10.

Drugoplasirani Osnovac (Niš) je kroz iglene uši izvojevao pobedu nad Partizan Juniorom. Adela Velikić i kapiten Ana Benderać su donele prevagu, dok je iznenađenje kola svakako pobeda iskusne Irine Čoluškine nad Poljakinjom Aleksandrom Malcevskajom. Na 1. tabli viđen je remi između Valentine Verbin i Teodore Injac, tako da je minimalnom pobedom Osnovac osvojio drugo mesto.

Bronzu su osvojile igračice Crvene Zvezde koje su bile bolje od Karađorđa iz Topole rezultatom 2,5 : 1,5. Pojačanje Karađorđa, 12 – godišnja Kineskinja Lu Miaoji je efektnom pobedom u minijaturi nad renomiranom Lilit Mkrtčjan osvojila velemajstorsku normu!

Jugović iz Kaća je bio ubedljiv protiv “fenjeraša” Viteza (Beograd) sa 4 : 0, pri tom osvojivši odlično 6. mesto.

Najmanje zanimljivi mečevi su odigrali Omladinac (Novi Banovci) protiv Zlatara (Nova Varoš) kao i Jelica PEP (Goračići) protiv Sirmiuma. Na svim tablama su sklopljeni brzi remiji.

Najveće razočarenje je svakako slab plasman prošlogodišnjeg prvaka Sirmiuma iz Sremske Mitrovice koji su na kraju osvojili tek 4. mesto.

Pored gorespomenute Lu Miaoji, bal za ženskog velemajstora osvojila je Bugarka Beloslava Krasteva, dok je njena sunarodnica Elif Mehmed osvojila normu za titulu ženskog internacionalnog majstora.

Na ceremoniji svečanog zatvaranja pehare i medalje najboljima uručila je Suzana Maksimović, član UO Šahovskog saveza Srbije.

Direktor lige Saša Jevtić i glavni sudija Nataša Savić su korektno obavili posao. Zahvalnicu zaslužuje glavni sudija Nataša Savić koja je redovno fotografisala učesnike lige, tako da su slike istog dana bile dostupne javnosti.

Rezultati 11. kola:

1. Jelica PEP (Goračići) – Sirmium (Sremska Mitrovica) 2 : 2
2. Omladinac (Novi Banovci) – Zlatar (Nova Varoš) 2 : 2
3. Vitez (Beograd) – Jugović (Kać) 0 : 4
4. Rad (Beograd) – Rudar (Kostolac) 3,5 : 0,5
5. Partizan Junior (Beograd) – Osnovac (Niš) 1,5 : 2,5
6. Crvena Zvezda (Beograd) – Karađorđe (Topola) 2,5 : 1,5

Konačno stanje:

1. Rad (Beograd) 31
2. Osnovac (Niš) 29
3. Crvena Zvezda (Beograd) 25
4. Sirmium (Sremska Mitrovica) 21
5. Jelica PEP (Goračići) 19
6. Jugović (Kać) 17
7. Karađorđe (Topola) 16
8. Zlatar (Nova Varoš) 12
9. Rudar (Kostolac) 7
10. Partizan Junior (Beograd) 5
11. Omladinac (Novi Banovci) 5
12. Vitez (Beograd) 1

FOTO GALERIJA PRVE LIGE SRBIJE ZA ŽENE 2022 >>>

INTERVJU SA DIREKTOROM LIGE SAŠOM JEVTIĆEM >>>

ŽENE
Rezultati – Parovi – Tabelachess-results >>>
Osnovni sastavi ekipalink >>>
Raspored po kolimalink >>>
Partije (pgn)link >>>
Prenos partija uživoŠSS >>>
Prenos partija uživoChess.com >>>
Prenos partija uživoChess24 >>>
Prenos partija uživoChessBase >>>
Prenos partija uživoFollowBase >>>
Prenos partija uživoLichess >>>

 

Piše: Vladimir Klasan