Predsednik FIDE uručio sertifikate tamičarima iz Srbije koji su učestvovali na 2. Onlajn prvenstvu sveta u šahu za lica lišena slobode

Predsednik Svetske šahovske federacije (FIDE) Arkadij Dvorkovič posetio je u četvratk, 20. oktobra 2022. godine Kazneno-popravni dom u Beogradu (Padinska skela) i uručio sertifikate štićenicima Vaspitno-popravnog doma u Kruševcu koji su osvojili prvo mesto, kao i osuđenicama Kazneno-popravnog zavoda za žene (Požarevac) za osvojeno drugo mesto na Svetskom prvenstvu u šahu za lica lišena slobode.

U ime osvajača medalja, sertifikate  su primili Dragana Bogicevic, načelnik službe za tretman u VPD u Kruševcu i Ivana Cvetanović, vaspitač iz zenskog zatvora u Požarevcu.

Sertifikate za učešće su dobili i svi članovi preostale dve ekipe iz Srbije: Kazneno-popravni Zavod u Požarevcu (Zabela) i u Beogradu (Padinska skela).

U svom obraćanju gospodin Dvorkovič se zahvalio svim takmičarima i organizatorima iz Srbije, čestitao odlične rezultate i napomenuo da je Srbija sa dve osvojene medalje (zlatna i srebrna) najuspešnija država na 2. Onlajn prvenstvu sveta u šahu za lica lišena slobode. Poželeo je takmičarima da im šah pomogne u prevazilaženju trenutne situacije, a i kasnije u životu, da nastave dalje da izučavaju šahovsku igru, a osoblju da imaju razumevanja za njihove potrebe.

Šahovski savez Srbije će u narednom periodu još više posvetiti pažnju projektu „Šahom do slobode“ i zajedno sa Upravom za izvršenje krivičnih sankcija krenuti u pripremu za naredna šahovska takmičenja.

Predsednik je odigrao i šahovsku partiju protiv jednog od članova mlade ekipe Srbije, a najavljeno je i novo druženje sledeće godine.

Odličan domaćin skupa je bio KPZ Padinska skela na čelu sa upravnikom Vladimir Bukvić i načelnikom službe za tretman Sašom Popovićem.

—————-

Veče pre posete KPZ u Padinskoj skeli, Šahovski savez Srbije je organizovao fudbalsku utakmicu u nacionalnoj kući fudbala u Staroj Pazovi. Po drugi put je Opština Stara Pazova bila domaćin šahistima-fudbalerima.

Pre šest meseci, tokom trajanja FIDE Gran-pri turnira, održana je fudbalska utakmica FIDE i veterana Crvene Zvezde. Sada je FIDE, predvođena predsednikom Dvorkovičem, igrala protiv šahista iz Srbije.

Pored fudbalske utakmice, prisutni su imali priliku da obiđu ovaj prelepi sportski centar, a predsednik opštine Stara Pazova Đorđe Radinović i predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić su uručili fudbalske dresove Srbije i Crvene zvezde predsedniku FIDE Arkadiju Dvorkoviču.

FOTO GALERIJA: