POLUFINALE 2023: VELIKI SUDAR U NOVIM BANOVCIMA

Počelo muško i žensko polufinale u Hotelu Novella Uno

U izvanrednim uslovima u Hotelu Novella Uno u Novim Banovcima, počele su kvalifikacije za finalni turnir najboljih šahista i šahista Srbije. Vizu traži po četiri prvoplasirane takmičarke i četiri prvoplasirana takmičara.

Šahovski savez Srbije se potrudio da na najbolji mogući način privuče što više učesnika, pa je predvideo i veliki broj nagrada. U muškoj konkurenciji deset nagrada od kojih je najvrednija 90.000 dinara, a kod dama je predvideo da i ona najslabije plasirana dobije novčanu nagradu, a najbolja 40.000 dinara.

U smeni generacija, kao da ni to nije bilo dovoljno da se okupi još veći broj učesnika, pa se prijavilo svega 35 takmičara u otvorenoj konkurenciji, od toga jedina dama reprezentativka Srbije Jovana Erić, a u ženskoj konkunrenciji 17 takmičarki. Skoro se može reći da se kod dama igra najjači omladinski šampionat, pojačan sa Sandrom Đukić, Ljiljom Drljević repretentativkom, Kristinom Brankov i Anastasijom Gogić.

Turnir je počeo intonacijom himne, nakon čega se u ime Šahovskog saveza Srbije i predsednika saveza Dragana Lazića obratio Miodrag Stanković u ulozi domaćina i direktora turnira i poželeo svim učesnicima dorodošlicu i dobre partije. Iskusni sudijski tandem Maravić i Babić besprekorno su podesili turnirsku salu uz prenos 12 partija uživo. Osam kod u otvorenoj grupi i četiri kod dama.

Već na samom startu desilo se nekoliko iznenađenja. Prvi favorit turnira Dejan Antić poražen je od omladinca Borisa Stankovića, a Borko Lajthajm je isto tako izgubio od Dušana Poleksića.  Treba napomenuti i pobedu crnim figurama Stanojevića protiv Omorjana, ali i kadeta Girgisa koji je kao crni remizirao protiv intermajstora Mašića.

Kod dama se vodila žestoka bitka. Čak četiri partije su se igrale skoro pet časova i nema sumnje da će biti veoma veoma neizvesno. Već na startu favoriti nisu bili toliko uspešni.

Treba još napomenuti da će se kod dama igrati 7 kola, dok će u otvorenoj grupi igrati 9 kola

Već u utorak igra se duplo kolo, a još jedno duplo kolo je predviđeno za petak.

Prenos partija uživo:
https://view.livechesscloud.com/#4bcb0f85-c751-4c21-87e2-627cb4c3e4d8

Piše: Miodrag Stanković