POLJSKA ODNELA UBEDLJIVU POBEDU NA PRVOJ ŠAHOVSKOJ OLIMPIJADI ZA OSOBE SA INVALIDITETOM

Poljski tim je pobedio u svih šest mečeva u Beogradu i osvojio svoje prvo olimpijsko zlato u šahu od 1930. IPCA je osvojila srebro, a Filipini bronzu

Kao i mnogo puta tokom 20. veka, prestonica Srbije je bila mesto gde se (ponovo) stvarala istorija šaha. Igrači sa invaliditetom su pokazali svoje šahovsko umeće na svetskoj sceni, na prvoj olimpijadi posvećenoj njima

Ovaj događaj predstavlja prekretnicu za šahiste sa invaliditetom. Od sada, na svake dve godine biće održana i Olimpijada posvećena isključivo njima.

Tokom proteklih šest dana za titulu se takmičilo 26 ekipa sa učesnicima iz 33 zemlje.

Poljska je postigla ogroman uspeh pošto je tim predvođen velemajstorom Marćinom Tazbirom samouvereno pobedio na Olimpijadi, savladavši sve svoje protivnike.

Ekipa šahista sa fizičkim invaliditetom (IPCA) osvojila je drugo mesto. Četiri tima: Filipini, Indija, Srbija 1 i Uzbekistan podelili su treće do šesto mesto, sa osam meč poena. Raspoloženi tim Filipinaca došao je na treće mesto posle boljeg taj-brejka.

Srbija je imala dva tima na ovom događaju: prvi tim je zauzeo peto mesto, a drugi tim Srbije je završio na 21. mestu.

Hrvatska – koja je loše startovala na turniru – završila je sedma, dok je drugi nosilac Izrael završio na osmom mestu, a treći nosilac Mađarska zauzela je skromno, 9. mesto.

Događaj je održan pod pokroviteljstvom Međunarodne svetske šahovske federacije – FIDE i Vlade Republike Srbije, uz podršku NIS-a kao generalnog sponzor, Koka-Kole i drugih partnera, a u saradnji sa Šahovskim savezom Srbije.

FOTO GALERIJA: