POČELO JE ONLAJN PRVENSTVO EVROPE ZA KADETE I JUNIORE

30 mladih šahista iz Srbije započelo je svoje učešće na Onlajn prvenstvu Evrope u šahu za kadete i juniore. Oni su stacionirani u 3 grada – Beograd, Novi Sad i Niš. Šahovski savez Srbije je u saradnji sa Mašinskim fakultetom u Beogradu, Prirodno-matematičkim fakultetom u Novom Sadu i Šahovskim udruženjem “Školarac” iz Niša obezbedio sve neophodne uslove propisane od strane Evropske šahovske Unije i partije sa ovih lokacija su krenule bez ikakvih problema.

Održana su i prigodna svečana otvaranja gde su goste pozdravili predstavnici šahovskog saveza i ustanova domaćina.

Skoro dve decenije Mašinski fakultet Univerziteta u Beogradu je zahvaljujući prof. dr Milošu Nedeljkoviću hram srpskog šaha, mesto na kome se rodio savremeni hibrid/onlajn šah. U ime fakulteta učesnicima, roditeljima i predstavnicima medija obratio se dekan Mašinskog fakulteta prof. dr Vladimir Popović. Iako je dekan nešto više od 10 dana jasno je stavio do znanja da će Mašinski fakultet i dalje biti na strani šahista, naročito dece i studenata.

– Naš fakultet ima pregršt lepih tradicija, a šah je jedna od njih. Ovo je jedna mnogo lepa slika, zadovoljstvo je biti u ovoj sali. – rekao je dekan Mašinskog fakulteta, a onda se prisetio svojih šahovskih početaka.

– Pre jedno 40 godina išao sam u produženi boravak u Užicu. Tada smo se gurali da ostanemo unutra i posle obaveznog vremena, da igramo šah. Danas su neka druga vremena. Deco, želim Vam uspeh na turniru. Znajte da smo i dalje tu za Vas.

Zatim se predsednik Šahovskog saveza Srbije zahvali domaćinima:

– Hvala domaćinima na izuzetnom gostoprimstvu. Tajna uspeha ŠSS je što širimo naš uspešni tim. Sve više ljudi nam se priključuje, to će rezultirati uspesima. Deca prisutna ovde nisu svesna istorije i uspeha šaha u doba SFRJ. Oni su deo šahovske budućnosti, ali i istorije koju tek gradimo.

Potom se obratio mladim šahistima:

– U fazi ste razvoja, pred Vama je veliki rad. Znam da su među Vama budući šampioni Srbije! Nama u ŠSS je cilj da omasovimo igru i da beležimo uspehe. Nismo zadovoljni ako ostanemo samo na masovnosti! Savez je tu i da sasluša roditelje, kao i sve ostale vezane za šah, tu smo da usvajamo dobre stvari, primenimo ih i iskoristimo za razvoj naše igre.

Sa šahovskim istorijatom prisutne je upoznao Nebojša Baralić, glavni savetnik predsednika ŠSS.

– Ovo je prvo hibridno onlajn Prvenstvo Evrope. Malo ko zna da su onlajn šahovski mečevi i nastali u ovoj zgradi davne 2006. godine. Tada je internacionalni majstor Ivan Marković predložio da se na internet šahovski meč izazove u tom trenutku najjači šahovski univerzitetski tim na svetu – Univerzitet Teksas iz Dalasa. U realizaciju smo se od samog starta uključili profesor Nedeljković (u to vreme dekan) i ja i poziv je otisao sa e-mejl adrese fakulteta. Od tada je počela da se piše istorija, 16 odigranih mečeva do sada, svake godine po jedan. Jedinstvena je to tradicija u svetu. Pehar koji se dodeljuje pobedniku nalazi se sprat ispod – Tansatlantski kup Svetozar Gligorić.

Povlačenjem prvog poteza od strane dekana prof. dr Vladimira Popovića, te prof. dr Miloša Nedeljkovića i predsednika ŠSS počeo je turnir u Beogradu.

Sudijski kolegijum u Beogradu sačinjavaju IA Vladimir Cicmil i FA Lena Miladinović.

REZULTATI, TABELA STATISTIKAchess-results.com >>>

FOTO GALERIJA IZ BEOGRADA


Na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu slična slika.

Dane Basta, pokrajinski sekretar za sport i omladinu, prof. dr Danijela Rajter – Ćirić, prodekan za organizaciju i finansije sa Prirodno-matematičkog fakulteta i Marijan Stričević, savetnik predsednika ŠSS zadužen za međunarodnu saradnju i sponzorski pul pozdravili su šahiste i poželeli im puno uspeha na ovom nesvakidašnjem takmičenju.

U organizaciju turnira u Novom Sadu se ukljucio i Šahovski savez Vojvodine i kako trenutno izgledaju sale za igru širom Evrope može se slobodno reći da sale na našim fakultetima spadaju u sam vrh po kvalitetu – izgledaju besprekorno.

Sudije u Novom Sadu su Iva Uzela i Almir Gagić.

REZULTATI, TABELA STATISTIKAchess-results.com >>>

FOTO GALERIJA IZ NOVOG SADA

Za razliku od Beograda gde je stacionirano 19 igrača, Novog Sada sa 9, iz Niša igraju dvojica takmičara (Vuk Ćirković i Jovan Stevanović) koji se nalaze pod nadzorom sudije Sandre Đukić. Mala ali probrana ekipa.

FOTO GALERIJA IZ NIŠA

REZULTATI, TABELA STATISTIKAchess-results.com >>>

Evropska šahovska Unija je ukazala čast IA Mariji Lukić da bude zamenik glavnog sudije na celom takmičenju. Marija će biti zadužena za jugoistočnu Evropu.

ŠAHOVSKI SAVEZ SRBIJE ŽELI PUNO USPEHA ČLANOVIMA KADETSKE EKIPE SRBIJE!