Olimpijada 2022 / MAKSIMALNE POBEDE ZA POČETAK

Obe naše selekcije startovale su maksimalnim pobedama. Muški tim je savladao Maltu sa 4:0, a šahistkinje istovetnim rezultatom Šri Lanku.

Voćstvo našim šahistima doneo je naiskusniji Ivan Ivanišević, na trećoj tabli. U završnici je ostao sa pešakom više, a presudio je onaj po a liniji koji je nesmetano išao ka promociji, pa se Vela Dankan predao u 34. potezu. Drugi poen doneo je najmlađi član, 20-togodišnji Velimir Ivić, savladavši Džejka Darmanina. Danas naš čelni igrač, u završnici je ostao sa skakačem i lovcem protiv topa, uz po tri pešaka. Njegovom f pešaku ostala su još dva polja do promocije, što Dermanin nije mogao da spreči bez novih gubitaka pa se predao u 42. potezu. Na 3:0 povisio je Robert Markuš, savladavši na drugoj tabli Kolina Pejsa u 37. potezu. Najduže, skoro pet časova, za tablom su ostali Miloš Perunović i Džek Mizi. Naš velemajstor je u završnici imao 5 pešaka i lovca, naspram topa i tri pešaka. Mizi nije mogao da spreči napredovanje Perunovićevih a i b pešaka i potpisao je predaju u 53. potezu.

Nikakve neizvesnosti nije bilo ni u duelu šahistkinja Srbije i Šri Lanke. Teodora Injac je savladala Vijesuriju, Jovana Erić je bila bolja od Desandi Gamage, Marina Gajčin od Janandani Abeisinge, a Tijana Blagojević crnim figurama na drugoj tabli od Ranansinge. Selektorka Irina Čoluškina bila je zadovoljna posle uspešno započetog nadmetanja:

– Najzad je došlo i prvo kolo. Šahovski svet se okupio u božanstvenoj sali i počeo praznik borbe, uma i ideja. Igrale smo sa dosta slabijom ekipom Šri Lanke i pobedile sa 4:0. Takav rezultat uvek prija. Sutra nas očekuje Čile – srećno nam bilo.

Ni ostali favoriti nisu dozvolili iznenađenja: Otvorena konkurencija: Indija-Zimbabve 4:0, Angola-SAD ½:3½ (David Silva-Levon Aronjan remi), Liban-Norveška ½:3½, Španija-Vels 4:0, Sirija-Poljska 0:4, Azerbejdžan-Alžir 4:0…

Šahistkine, 1. kolo: Tadžikistan-Indija 0:4, Irak-Gruzija 0:4, Ukrajina-Južna Afrika 4:0, Poljska-Sirija 4:0, Monako-Francuska 0:4, Azerbejdžan-Ujedinjeni Arapski Emirati 4:0, Kazahstan-Gvatemala 4:0, Bocvana-Jermenija 0:4…

Ni u narednom kolu naše selekcije ne bi trebalo da imaju težak zadatak. Šahisti su za rivala dobili Kirgistan, koji je po prosečnom rejtingu od 2514 poena rangiran na 69. mesto. Po tom kriterijumu odskače čelni igrač Rinat Džumabajev (2617). U sastavu su još: Ališer Sulejmanov (2467), Murtaz Kažgalejev (2536), Aristanbek Urazaev (2430) i Kazibek Nogerbek (2437). U prvom kolu naši rivali su savladali Kineski Tajpeh sa 3:1.

Šahistkinje Srbije će igrati sa Čileom koji je u premijernom kolu pobedio Bahame sa 4:0. Južnoamerička selekcija ima 57. prosečan rejting, 1990. ili oko 320 manje od naše, tako da je realno očekivati još jednu ubedljivu pobedu Srbije.

FOTO GALERIJA IZ ČENAJA:

Piše: Miroslav Nešić