NAŠE DAME TOPLO – HLADNO

U odnosu na prošlo kolo kad su naše šahistkinje bile neuspešne, to se ne bi moglo reći za današnje 9. kolo. Ostvaren je solidan rezultat – dve pobede, uz po remi i poraz. Najviše se očekivalo od dve igračice koje su bile u lepoj prilici da naprave proboj ka vrhu. Nažalost, Tijana Blagojević je doživela poraz, dok je Teodora Injac podelila poen. Preostale dve pobede su delo Jovane Erić i Marine Gajčin.

Partija Blagojević – Bulmaga (2403 Rumunija) je protekla u otprilike jednakoj igri. Činilo se da je remi blizu, dok Tijana nije donela vrlo čudnu odluku kad je svog skakača postavila na prilično neaktivnu poziciju.

Ovde je bela povukla 35. Sc1? nakon čega je rumunska igračica preuzela kontrolu sa 35…Td7! itd. Planski potez 35. Td2 uz sledeći odskok skakača na d4 je držao poziciju. Ipak, kao olakšavajuća okolnost je cajtnot u kom se Tijana nalazila. Svi koji ozbiljnije igraju šah vrlo dobro znaju da se u oskudici vremena dešavaju potpuno neverovatne stvari.

Nakon 42…a4 bela predaje.

Sledeća protivnica biće Natalija Kanakova iz Česke (2171) koju je Teodora Injac savladala u 7. kolu.

Po rejtingu vodeća šahistkinja Srbije Teodora Injac je remizirala sa Italijankom Marinom Brunelo (2341) koja je dva puta osvojila šampionat svoje zemlje. Zanimljivo je da je prvu titulu osvojila sa samo 14 godina!

Italijanka se branila Holandskom odbranom. Teodora je u jednom momentu propustila lep taktički udar nakon čega bi imala malu prednost.

Crna stoji sasvim ok, međutim posle 25. c5! – Sc5 ( 25…bc5 26. Sc4 sa solidnom kompenzacijom ) 26. Sc4 – Kg8 27. Df4 – Tf4 28. Se5 – de5 29. Le5 bela ima malo bolju poziciju i lovački par. Kasnije je Teodora pokušavala nešto više, ali Brunelo se dobro branila, pa je remi najpravedniji ishod. Žreb joj je za sledeću protivnicu dodelio Ukrajinku Katerinu Dolžikovu (2139), bivšu suprugu ruskog velemajstora i nekadašnjeg izazivača za svetsku krunu, Sergeja Karjakina.

Jovana Erić je bila uspešna protiv belgijske šahistkinje Darije Vandujfus (2054). Igrana je Najdorfova varijanta Sicilijanske odbrane u kojoj je Jovana izabrala moderan nastavak sa 6. Le3. Ubrzo je osvojila pešaka d6.

  1. Sc4! (Preti osvajanje kvaliteta sa Sb6) – Tad8 22. Sd6 itd. Nakon manje više forsiranih poteza, dolazimo do sledeće pozicije.

Crna daje nepotreban šah sa 27…Tg5??, nakon čega joj se pozicija potpuno raspada, jer beli slobodnjak neumoljivo ide ka promociji. Bilo bi zanimljivo videti kako bi Jovana nastavila da je protivnica odigrala 27…Le5!. Sudeći po  kompjuterskim analizama, teško da bi bela sa kvalitetom više napravila nešto krupnije. U narednom duelu će Jovana Erić voditi crne figure protiv Jozefine Hejneman (2321) iz Nemačke.

Vrlo dobru partiju je pružila Marina Gajčin. Njena potivnica se branila varijantom Svešnjikova u Sicilijanki. Kasnije je otvorila f liniju, pa je pokušavala napad topovima po f liniji. Marina je sigurno branila tačku f2, istovremeno gurajući slobodnog c pešaka do 7. reda. U poziciji sa dva pešaka manje, Irina Petrova je obustavila dalji otpor.

Kroz par poteza crna je predala. Naredna rivalka joj je Dijana Lomaja iz Gruzije (1955).

Posle 9. kola u vođstvu je i dalje Monika Soćko (2423 Poljska) sa 7,5 poena. U stopu je prati Gunaj Mamadzada (2466 Azerbejdžan) sa pola poena manje itd.

Teodora Injac ima 5,5 poena, Jovana Erić i Tijana Blagojević imaju po 5 poena, dok Marina Gajčin ima 4,5 poena.

Važniji parovi 10. Kola (od 11):

Mamadova (2380 Azerbejdžan) – Soćko (2423 Poljska)
Danijelan (2441 Jermenija) – Mamadzada (2466 Azerbejdžan)
Dolžikova (2139 Ukrajina) – Injac
Hejneman (2321 Nemačka) – Erić
Kanakova (2171 Češka) – Blagojević
Lomaja (1955 Gruzija) – Gajčin