MARIA MANAKOVA I NIKOLA RADOVANOVIĆ POBEDNICI POLUFINALA 2022

U Paraćinu je danas, 23. marta, završeno Polufinale pojedinačnog prvenstva Srbije za 2022. godinu. 54-oro šahista u apsolutnoj konkurenciji (OPEN) i 13 šahistkinja u konkurenciji žena takmičilo se za 4 mesta koja vode direktno na pojedinačne šampionate Srbije. I ovog puta se pokazalo da favoritima neće biti lako da opravdaju očekivanja.

Na ceremoniji zatvaranja igračima se obratio Dragan Lazić, predsednik ŠS Srbije, a zatim je najboljima uručio pehare i medalje.

U OPEN konkurenciji vodila se žestoka borba, igrači su se smenjivali u vođstvu, da bi na kraju njih četvorica podelila 1-4. mesto sa po 6,5 poena. Taman toliko mesta koliko direktno vode na šampionat. Dodatni kriterijumi odlučili su u sjaju medalja i iznosu novčanih nagrada, pa je tako prvo mesto pripalo IM Nikoli Radovanoviću, drugo mesto FM Ivanu Martiću, treće IM Vuku Đorđeviću, dok je IM Miodrag Perunović, na 4. mestu ostao bez medalje, ali sa direktnim plasmanom na šampionat.
Grupu igrača sa po 6 poena od 5-11. mesta predvodi prvi nosilac, VM Luka Budisavljević, ispred VM Miše Papa koji je sjajno igrao u prvoj polovini turnira, ali ga je slabiji finiš koštao zasluženog plasmana.
Inače, skorašnju odluku rukovodstva ŠS Srbije da se muška konkurencija preimenuje u OPEN konkurenciju sjajno su iskoristile 3 naše šahistkinje koje su se sjajno borile sa bolje rejtingovanim muškarcima i na kraju su sve tri zavšrile sa plusom u rejtingu. Treba istaći sjajnu igru WIM Tijane Blagojević, koja je sa 6 poena završila na 7. mestu.
U konkurenciji žena prvi favorit po rejtingu WGM Maria Manakova ponovila je uspeh sa prošlogodišnjeg Polufinala. Ovog puta podelila je prvo mesto sa sjajnom WFM Milenom Vujčić sa po 5 poena iz 7 kola, ali joj je zbog boljih dodatnih kriterijuma pripao pobednički pehar i zlatna medalja.
Tri šahistkinje su sakupile po 4,5 poena, ali ja za direktni plasman na šampionat bilo mesta samo za dve. Po dodatnim kriterijumima, treće mesto osvojila je WGM Irina Čoluškina a četvrto WIM Jovana Srdanović. WIM Ljilja Drljević, je zbog slabijeg starta, završila kao peta i ima status prve reserve za šampionat.
Sudije takmičenja, međunarodne sudije Nataša Savić i Zoran Novoselski bez problema su obavili svoj posao. Volonterski su im pomagali IA Dominik Dervije, kao i dvoje mladih sudija Stefan Radojković i Milica Jevtić.
Kompleks bazena “Prestiž” i šahovski radnici iz Paraćina još jednom su pokazali da sa punim pravom sve češće dobijaju poverenje šahovskih saveza za organizaciju raznih tipova takmičenja.