KONFERENCIJA ZA MEDIJE. “ŽENE U ŠAHU” – SASTAVI REPREZENTACIJA – ZLATNI PROBLEMISTI

Danas je u restoranu “Dva jelena” na Skadarliji održana konferencija za medije. Povoda je bilo više: promocija projekta ŠSS “Žene u šahu”, objavljivanje sastava reprezentacija Srbije za Olimpijadu i zlatna evropska medalja problemista.


ŽENE U ŠAHU

Inicijativa svetske šahovske  federacije (FIDE) da 2022. godinu proglasi godinom žene u šahu podstakla je i Šahovski savez Srbije da se priključi akciji promovisanja šaha kod ženske populacije. Osnovna ideja je da što više dama nauče plemenitu veštinu, ali i izađu iz sopstvene zone komfora.

Autor projekta Marija Lukić pojasnila je ideju kako je sve nastalo, ciljeve projekta i najavila konkretne aktivnosti na njihovoj realizaciji:

– Kod nas u zemlji jako mali broj žena igra šah, u odnosu na muškarce. Ideja je da kao tim želimo da to promenimo. Projektom “Žene u šahu” želimo pre svega da ohrabrimo naše devojčice, devojke, dame, da se prijave i nauče najlepšu društvenu igru na svetu. Besplatna onlajn škola šaha održavaće se od početka juna do kraja oktobra. Traje mesec dana u različitim terminima, a treninzi su dva puta nedeljno, vikendom preko “Zoom” aplikacije. Ukoliko se dogodi da se termini propuste, svi će imati priliku da preuzmu snimke. Na kraju meseca polaže se test i dobija se sertifikat o uspešno savladanom osnovnom nivou škole šaha. 

Zatim je pozvala buduće šahistkinje da postanu deo ovog nesvakidašnjeg projekta:

– Šah doprinosi vašoj ličnosti i pomaže vam i bilo kom uzrastu da se nalazite. U mlađim kategorijama deca kroz igru uče važne životne lekcije, poboljšavaju pažnju, koncentraciju, razvijaju memoriju… Šah je odličan za mozak jer na kreativan način stimuliše njegov rad. Šah pruža sve lepo i korisno, zato pozivam dame da nam se pridruže.

Kao predavač na ovom projektu devojčicama, devojkama i damama pomagaće šahovski velemajstor Ana Benderać. Ona je pojasnila način i dinamiku na koji će se šah izučavati tokom trajanja projekta.

– Drago mi je da učestvujem u ovom projektu. Želimo da damo priliku svim damama da upoznaju tajne šahovske igre. Polaznici će biti raspoređeni u četiri uzrasne grupe: od 4 do 8 godina, od 9 do 12, od 13 do 18 i od 18 pa dalje starosne granice ne postoje. Kao predavač potrudiću se da lekcije budu zanimljive i poučne. Imamo još mnogo planova kada je ženski šah u pitanju i ovo je samo početak – istakla je Ana Benderać.

http://zeneusahu.rs/ – zvaničan web sajt projekta

 

Potpredsednik Šahovskog saveza Marijan Stričević podsetio je da su dame jako malo zastupljene u šahu, ali da Srbija prednjači po tom pitanju i nastaviće da ide u tom pravcu, a dokaz je upravo projekat “Žene u šahu”.

 – FIDE je ove godine proglasila godinu žena u šahu tako da je i Šahovski savez preuzeo razne inicijative. U svetskom šahu žene su zastupljene u samo 10 odsto i moram reći da Srbija prednjači po tom parametru i ide ispred drugih. Kod nas je taj broj na oko 20 odsto. Radimo i na pravilnicima, kako bi dame imale mnogo veću masovnost i kako bi više došle do izražaja – zaključio je Stričević.


Selektori saopštili spiskove reprezentativki i reprezentativaca za šahovsku Olimpijadu u Čenaju

Selektorka ženske reprezentacije Irina Čoluškina i selektor muške selekcije Srbije Miodrag Perunović saopštili su spiskove reprezentativki i reprezentativaca za predstojeću šahovsku Olimpijadu koja se održava u Čenaju u Indiji od 28. jula do 10. avgusta.

Selektorka Srbije, velemajstor Irina Čoluškina istakla je da je ovo najjači sastav naše zemlje i još jednom se zahvalila Šahovskom savezu Srbije na pomoći i podršci.

Sastav ženske reprezentacije: Teodora Injac, Tijana Blagojević, Jovana Erić, Adela Velikić i Marina Gajčin.

– Ovo je trenutno najjači sastav koji imamo. Do odlaska u Indiju čekaju nas pripreme, koje su mnogo važne. Nikada se neću umoriti od reči hvale za Šahovski savez Srbije koji nam je velika podrška i to želim da učinim i ovog puta. Još jednom im neizmerno hvala, a mi ćemo se potruditi da opravdamo očekivanja – kratko je rekla Čoluškina.

Muški sastav će biti isti kao na Prvenstvu Evrope održanom prošle godine u Sloveniji. Selektor Perunović se dugo razmišljao oko petog člana ekipe, pa je između Miloša Perunovića, Bobana Bogosavljevića i Luke Budisavljevića odlučio da ne menja tim koji pobeđuje i poziv uputio Perunoviću. Selektor je dao uporednu analizu trojice kandidata prema kojoj je Miloš Perunović zaluženo peta tabla prema većini kriterijuma.

Sastav muške reprezentacije: Aleksandar Inđić, Velimir Ivić, Robert Markuš, Ivan Ivanišević i Miloš Perunović.

– Posle istorijskog uspeha naše muške selekcije na prvenstvu Evrope gde smo izborili plasman od šestog do osmog mesta, došlo je vreme za Olimpijadu. Sastav nije saopšten prema tablama. Imao sam najveću dilemu za petog šahistu, a između Luke Budisavljevića, Miloš Perunović i Boban Bogosavljević, odlučio sam se za Perunovića jer sam se vodio time da se ekipa koja dobija ne menja. Prethodna ekipa ostvarila je istorijski uspeh i opredelio sam se za ovakav sastav – objasnio je selektor Perunović.

Potpredsednik ŠSS Marijan Stričević objasnio je zašto je Indija dobila domaćinstvo Olimpijade i poželeo sreću našim šahistima i šahistkinjama na najvećem šahovskom događaju.

– Šahovski savez Srbije kao i uvek u poslednjih godinu i po dana jako ozbiljno prilazi temi svih reprezentativnih takmičenja, bilo da je u pitanju muška ili ženska selekcija. Ove godine zbog svetske političke situacije Olimpijada je premeštena iz Rusije u Indiju. Mi ćemo našim reprezentativcima obezbediti sve što im je potrebno za dobre pripreme i u nama uvek imaju podršku. Želimo im sve najbolje na jednom ovakvom događaju – rekao je Stričević.


Problemisti pokorili Evropu po šesti put

Reprezentacija Srbije je šesti put postala prvak Evrope u rešavanju šahovskih problema i time postavila novi apsolutni rekord! Sada Srbija ima jednu titulu više od Poljske koja je doskora bila nedostižna.

Najveći doprinos zlatnoj medalji dao je najmlađi član naše ekipe, sedamnaestogodišnji Ilija Serafimović.

– Pre dva dana završeno je takmičenje i utisci su se slegli. Uspeli smo da prestignemo Poljsku i sada držimo rekord. Bilo je jako neizvesno u Rigi. Pred poslednju rundu pali smo na treće mesto, ali smo u poslednjem napravili najbolji rezultat i došli do trofeja. Završio sam pojedinačno kao najbolji u našem timu, sa ukupnom četvrtim rezultatom na turniru što je samo po sebi ogroman uspeh – rekao je Serafimović.

FOTO GALERIJA: