IN MEMORIAM – Velemajstor BORISLAV BORA IVKOV (1933-2022)

U Beogradu je u 89. godini preminuo Borislav Bora Ivkov, legendarni svetski, jugoslovenski i srpski velemajstor. Rodjen je u Beogradu 12. novembra 1933. Šah je počeo da igra sa 10 godina.

Ivkov je 1951. godine u Birmingemu postao prvi omladinski šampion sveta, dok je 2006. godine u Davosu osvojio titulu prvaka Evrope u konkurenciji veterana. Izmedju ta dva uspeha stalo je više od pola veka šaha i nebrojani uspesi.

Bora, kako su ga svi zvali, titulu šahovskog majstora osvojio je sa 16 godina, dok je velemajstor postao 1955. sa svega 22 godine. Osvojio je 10 olimpijskih medalja (6 srebrnih i četiri bronzane), pet medalja sa svetskih i evropskih prvenstava, tri puta je bio šampion Jugoslavije, pobednik je brojnih velemajstorskih turnira… Pored Svetozara Gligorića,
jedini je naš šahista koji je bio u prilici da postane prvak sveta, u tome ga je sprečio Švedjanin Larsen 1965. godine. Pet godina kasnije bio je član tima Ostatka sveta koji je u Beogradu igrao meč stoleća protiv neprikosnovenog Sovjetskog Saveza.

Član reprezentacije Jugoslavije bio je 30 godina. Nastupao je najduže za ŠK Crvenu zvezdu, ali i za ŠK Partizan, ŠK Slavija, ŠK Mladost Zemun, ŠK Radnički i BŠK Gambit, a sa većinom tih klubova je osvajao titulu držanih prvaka. Pored uspeha kao igrač, bio je veoma uspešan i kao selektor muške i ženske reprezentacije Jugoslavije. Sa muškim timom, 1989. godine, osvojio je srebrne medalje i na svetskom i na evropskom prvenstvu, dok je sa damama 1999. godine stigao do titule vicešampiona starog kontinenta.

Pored uspeha za šahovskom tablom Ivkov je bio vrlo zapažen autor šahovskih knjiga koje su prevodjene i prodavane i u inostranstvu.

Vreme i mesto sahrane Borislava Ivkova biće naknadno objavljeni.