FIDE GRAND PRIX BEOGRAD- Dve odlučujuće partije 5. kola, obe u grupi C

Drugi turnir FIDE Grand Prix serije ulazi u foto finiš grupne faze. Napeta atmosfera u 5. kolu rezultirala je samo dvema odlučujićim partijama, i to su obe odigrane u grupi C.

Richard Rapport pobedio je Vidit Santosh Gujrathija za preuzimanje prvog mesta u grupi C. Rapporta deli još samo poslednja partija do finalne knock-out faze, a da bi osigurao svoje mesto u polu-finalu, neophodan mu je remi u šestom kolu. Vidit Santosh Gujrathi, nakon današnjeg poraza, za Rapportom zaostaje ceo poen i drži drugu poziciju, dok Shirov Alexei i Fedoseev Vladimir dele treće mesto sa po 2 poena.
Rezultati 5. kola, grupa C:
Shirov Alexei1 – 0Fedoseev Vladimir
Vidit Santosh Gujrathi0 – 1Rapport Richard
U drugim grupama nije došlo do promena u poretku, pošto su se sve partije završile remijem. Tako Shankland Sam i Andreikin Dmitry i dalje dele prvo mesto grupe A sa po 3 poena. Bacrot Etienne je treći sa pola poena zaostatka, dok se Alexander Grischuk nalazi na 4. mestu sa 1.5 poenom.
Rezultati 5. kola, grupa A:
Shankland Sam½ – ½Andreikin Dmitry
Bacrot Etienne½ – ½Grischuk Alexander
Anish Giri i dalje je lider grupe B sa poenom prednosti u odnosu na drugoplasiranog Vitiugov Nikitu. U poslednjem kolu grupne faze očekuje nas direktan meč za prvu poziciju u grupi, pošto će Vitiugov imati bele figure protiv Girija. Harikrishna Pentala i Tabatabei Amin dele treće mesto sa po 2 poena, i izgubili su šansu da se plasiraju u finalnu fazu turnira.
Rezultati 5. kola, grupa B:
Tabatabaei M. Amin½ – ½Vitiugov Nikita
Giri Anish½ – ½Harikrishna Pentala
Maxime Vachier-Lagrave zadržao je vođstvo u grupi D sa pola poena više od Yu Yangyija i Mamedyarov Shakhriyara koji dele drugo mesto sa po 2.5 poena. Mamedyarov i Vachier-Lagrave sutra će u direktnom meču da se bore za prolazak u finale, dok će Yu Yangyi tražiti pobedu protiv Predke Alexandra u nadi da će nakon šestog kola učestvovati u deobi prve pozicije.
Rezultati 5. kola, grupa D:
Predke Alexandr½ – ½Mamedyarov Shakhriyar
Vachier-Lagrave Maxime½ – ½Yu Yangyi
Poredak nakon 5. kola:
Grupa AGrupa BGrupa CGrupa D
1. Andreikin Dmitry, 3 poena1. Giri Anish, 3.5 poena1. Rapport Richard, 3.5 poena1. Vachier-Lagrave Maxime, 3 poena
2. Shankland Sam, 3 poena2. Vitiugov Nikita, 2.5 poena2. Vidit Santosh Gujrathi, 2.5 poena2. Yu Yangyi, 2.5 poena
3. Bacrot Etienne, 2.5 poena3. Harikrishna Pentala, 2 poena3. Fedoseev Vladimir, 2 poena3. Mamedyarov Shakhriyar, 2.5 poena
4. Grischuk Alexander, 1.5 poen4. Tabatabaei M. Amin, 2 poena4. Shirov Alexei, 2 poena4. Predke Alexandr, 2 poena
Rezultati, tabela, statistika: https://chess-results.com/tnr615356.aspx?lan=1
Fotografije: Mark Livshitz
FOTO GALERIJA: