FIDE GRAND-PRIX 2022 – Pretposlednje kolo grupne faze

Peto kolo grupne faze FIDE Grand Prix turnira u Beogradu počelo je danas od 15:00 časova. Početak kola najavio je predsednik Asocijacije šahovskih profesionalaca i član FIDE komisije za fer-plej Aleksandar Čolović. On je povukao prvi potez u pariji Shankland Sam – Dmitry Andreikin, nakon čega je glavni sudija pokrenuo satove.

Jedan od najinteresantnijih mečeva danas nas očekuje u grupi A, gde se susreću lideri grupe Shankland Sam i Andreikin Dmitry. Bacrot Etienne će pokušati da popravi svoju poziciju u partiji protiv Alexandra Grischuka, koji je gotovo izgubio praktičnu šansu da se kvalifikuje za finalnu fazu takmičenja.

 
Parovi 5. kola, grupa A:
 
Shankland SamAndreikin Dmitry
Bacrot EtienneGrischuk Alexander
Anish Giri je prilično siguran na prvoj poziciji grupe B sa čitavim poenom prednosti u odnosu na drugoplasiranog Nikitu Vitiugova, pa se u današnjoj partiji protiv Pentale Harikrishne ne očekuje da rizikuje. Nasuprot tome, Vitiugov Nikita moraće da “juri” rezultat kao crni protiv Tabatabaei Amina.
Parovi 5. kola, grupa B:
Tabatabaei M. AminVitiugov Nikita
Giri AnishHarikrishna Pentala
Vidit Santosh Gujrathi i Rapport Richard, koji su u vođstvu grupe C sa po 2.5 poena, danas će se ponovo sastati za tablom. Rapport je u drugom kolu nadigrao Vidita, ali danas povlači poteze crnim figurama, pa nas i u ovoj grupi očekuju neizvesne i interesantne partije. Shirov Alexei biće beli protiv Vladimira Fedoseeva, koji se trenutno nalazi na trećoj poziciji sa 2 poena.
Parovi 5. kola, grupa C:
Shirov AlexeiFedoseev Vladimir
Vidit Santosh GujrathiRapport Richard
Nakon što u 3 odigrana kola u grupi D nije došlo do odlučujućih rezultata, Maxime Vachier-Lagrave poentirao je u 4. kolu i izdvojio se na vrh tabele sa 2.5 poena. Vachier-Lagrave će danas biti beli protiv teško probojnog kineskog velemajstora Yu Yangyija, dok će Mamedyarov Shakhriyar crnim figurama pokušati da nadigra Predke Alexandra i tako se rezultatski približi Vachier-Lagraveu.
Parovi 5. kola, grupa D:
Predke AlexandrMamedyarov Shakhriyar
Vachier-Lagrave MaximeYu Yangyi
Prenos partija uživo sa komentarima Teodore Injac (srpske šahistkinje broj jedan) i Evgenija Miroshnichenka (ukrajinskog velemajstora) možete pratiti preko FIDE YouTube kanala.
Rezultati, tabela, statistika: https://chess-results.com/tnr615356.aspx?lan=1