FIDE Grand Prix 2022 – Nakon dramatičnih preokreta poznati polufinalisti

Dmitry Andreikin, Anish Giri, Richard Rapport i Maxime Vachier-Lagrave kvalifikovali su se za finalnu fazu FIDE Grand Prix turnira u Beogradu nakon dramatičnih preokreta koji su označili šesto kolo.

Najneizvesnije je bilo u grupi A gde je veći deo publike očekivao sutrašnje doigravanje u “tiebreak” meču. Shankland Sam i Dmitry Andreikin su pre poslednjeg kola grupne faze delili prvo mesto grupe A sa po 3 poena, a Shankland je poslednju partiju remizirao protiv Alexandra Grischuka, bez šansi da proba da igra na pobedu.
Sve su oči bile uprte u Andreikina koji je iz otvaranja izašao za nijansu bolji od Bacrot Etienna. Pozicija je bila otvorena sa šansama na obe strane, pa je Andreikin najpre došao do odlučujuće prednosti, a onda se u 30. potezu sve preokrenulo i Bacrot se našao u dobijenoj poziciji. I taman kada je delovalo da Etienne Bacrot postepeno uvećava prednost i privodi partiju kraju, u 39. potezu (samo potez pre dodavanja vremena), Bacrot pravi veliki previd i čini nepopravljivu grešku. Tri poteza kasnije, Andreikin i zvanično dolazi do pobede i trona grupe A sa 4 poena.
Rezultati 6. kola, grupa A:
Andreikin Dmitry1 – 0Bacrot Etienne
Grischuk Alexander½ – ½Shankland Sam
Anish Giri je bio siguran u partiji protiv Vitiugov Nikite kome je trebala pobeda da bi sustigao Girija na vrhu tabele grupe B. Sve vreme je pozicija bila u okvirima jednakosti, pa je na kraju i završena sklapanjem remija u 30. potezu. Tako je Giri osigurao svoje mesto u polufinalu drugog turnira FIDE Grand Prix serije.
Partija izmešu Harikrishna Pentale i Tabatabaei Amina bila je revijalna, pošto nije imala rezultatski značaj za određivanje polufinalista. Ipak, igrači su se borili do poslednjeg daha, pa je Tabatabaei pobedio crnim figurama i došao do 3 poena i deobe drugog mesta.
Rezultati 6. kola, grupa B:
Vitiugov Nikita½ – ½Giri Anish
Harikrishna Pentala0 – 1Tabatabaei M. Amin
Richard Rapport tražio je remi u poslednjem kolu grupne faze kako bi osigurao prvo mesto u grupi C. Nakon nešto više od sat vremena igre protiv Shirov Alexeja došlo je do topovske završnice sa istim brojem pešaka, pa su se igrači složili za remi.
Vidit Santosh Gujrathi igrao je na pobedu crnim figurama protiv Fedoseev Vladimira u nadi da će moći da sustigne Rapporta. Nakon uzbudljive igre u otvaranju, Vidit je napravio grešku u 28. potezu i time izgubio značajnu prednost, pa je partija na kraju završena remijem.
Rezultati 6. kola, grupa C:
Fedoseev Vladimir½ – ½Vidit Santosh Gujrathi
Rapport Richard½ – ½Shirov Alexei
Maxime Vachier-Lagrave i Mamedyarov Shakhriyar su se u direktnom okršaju borili za prvu poziciju grupe D. Mamedyarovu je bila nephodna pobeda kako bi prestigao Vachier-Lagravea, ali se francuski reprezentativac snašao i prelepom kombinacijom forsirao je ponavljanje poteza.
Čekao se rezultat meča između Yu Yangyija i Predke Alexandra, pošto bi Yu pobedom ostvario isti broj poena kao i Maxime Vachier-Lagrave. Međutim, Predke je tokom cele partije imao prednost, koju je nakon pet i po sati igre pretvorio u ceo poen.
Rezultati 6. kola, grupa D:
Mamedyarov Shakhriyar½ – ½Vachier-Lagrave Maxime
Yu Yangyi0 – 1Predke Alexandr
Konačan poredak grupne faze:
Grupa AGrupa BGrupa CGrupa D
1. Andreikin Dmitry, 4 poena1. Giri Anish, 4 poena1. Rapport Richard, 4 poena1. Vachier-Lagrave Maxime, 3.5 poena
2. Shankland Sam, 3-5 poena2. Vitiugov Nikita, 3 poena2. Vidit Santosh Gujrathi, 3 poena2. Mamedyarov Shakhriyar, 3 poena
3. Bacrot Etienne, 2.5 poena3. Tabatabaei M. Amin, 3 poena3. Fedoseev Vladimir, 2.5 poena3. Predke Alexandr, 3 poena
4. Grischuk Alexander, 2 poena4. Harikrishna Pentala, 2 poena4. Shirov Alexei, 2.5 poena4. Yu Yangyi, 2.5 poena
Parovi prvog kola polufinala (09. mart 2022. u 15 sati):
Giri Anish – Dmitry Andreikin
Richard Rapport – Maxime Vachier-Lagrave
Fotografije: Mark Livshitz
FOTO GALERIJA: