Dubai open 2022 – Inđićeva lekcija u završnici

Veoma važna pobeda srpskog velemajstora Aleksandra Inđića u pretposlednjem 8. kolu jakog opena u Dubaiju.

Sjajnu partiju pružio je naš as, pogotovo je bilo poučno gledati ga kako u dalekoj završnici postepeno lomi protivnika iz Indije (Šjamnihil 2465). Stvorio je slobodnog centralnog pešaka, maksimalno aktivirao svoje figure i izvršio proboj na kraljevom krilu. Na kraju, pred matnom pretnjom ili materijalnim gubicima, protivnik je zaustavio časovnik u znak predaje.

Poslednji potez belog bio je 26. Lf1, nudeći izmenu belopoljnih lovaca. Protivnik je prihvatio izmenu koja bi se mogla okarakterisati kao mikro greška. Bolje je bilo 26…Le4. Nakon izmena plan belog je sasvim jasan : doći svojim kraljem na d3 i odigrati c4.

Inđić je u potpunosti sproveo svoj plan. Treba dobro razmisliti pre bilo kakve izmene ove ili one figure ili pešaka. U poziciji na dijagramu, Indijac je nepotrebno izmenjao topove sa 32…Tc4?. Ovo je strateška greška, jer samo belom olakšava posao. Upornije je npr 32…Te8, i beli ima minimalnu prednost.

  1. f5! Ovo je ključni potez cele koncepcije belog. Teško je poverovati, ali nakon 40. f5 beli verovatno ima dobijenu poziciju, jer crni nema korisne poteze, a i lovac na a5 mu je van igre.

Nakon 50…Ld2 51. Ta8 crni predaje zbog varijante 51…Kh5 52. Th8 – Lh6 53. Lf4 i beli osvaja figuru.

Sa ovom pobedom Inđić ima 6 poena iz 8 partija, i ima lepu priliku da sa povoljnim rezultatom u poslednjem kolu ostvari visok plasman, a samim tim i da pretenduje na visoku novčanu nagradu.

Protivnik Inđiću u odlučujućem 9. kolu biće 17 – godišnji fide majstor iz Irana – Purmosavi Sejed Kian sa rejtingom od 2404 poena.

Na turniru vodi Aravind sa 7 poena, prate ga Predke i Pragnananda sa 6,5 poena, onda sledi veća grupa igrača sa 6 poena među kojima je i Aleksandar Inđić.