Drugi turnir FIDE Grand Prix serije otvoren u Beogradu

Drugi turnir FIDE Grand Prix serije svečano je otvoren juče u Beogradu u sali Doma garde na Topčideru. Ceremoniji svečanog otvaranja prisustvovali su uvaženi gosti: Lukasz Turlej (potpredsednik FIDE), Ivica Dačić (predsednik Narodne Skupštine Srbije), Darko Udovičić (pomoćnik minstra za omladinu i sport), igrači nacionalnog šahovskog tima Srbije, svetski proslavljena šahistkinja Alisa Marić i drugi.

Ceremoniju otvaranja moderirala je voditeljka Marija Kilibarda, dok je program upotpunjen nastupom poznate glumice i pevačice Jelene Gavrilović.

Predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić je uvodnim govorom pozdravio goste i uvažene zvanice, istaknuvši značaj održavanja jednog od najeletnijih turnira iz programa FIDE u našem glavnom gradu. On se zahvalio Vladi Srbije na podršci za organizaciju turnira, gostima je poželeo ugodan boravak u Srbiji, a šahovskoj publici da uživaju u predstojećim danima i šahovskim partijama.

Potpredsednik svetske šahovske federacije FIDE Lukasz Turlej se zahvalio organizatorima na izuzetnim uslovima za igru, i izrazio je zadovoljstvo što se jedan od FIDE Grand Prix turnir održava u Srbiji – zemlji sa dugom i poznatom šahovskom tradicijom.

FOTO GALERIJA:

Na jučerašnjem tehničkom sastanku izvučeni su turnirski brojevi, a nedugo zatim su objavljeni i parovi prvog kola.

Grupa A:
Alexander Grischuk – Dmitry Andreikin
Etienne Bacrot – Sam Shankland

Grupa B:
Pentala Harikrishna – Nikita Vitiugov
Anish Giri – Amin Tabatabei

Grupa C:
Richard Rapport – Vladimir Fedoseev
Vidit Santosh Gujrathi – Alexei Shirov

Grupa D
Maxime Vachier-Lagrave – Alexandr Predke
Yangyi Yu – Shakrhiyar Mamedyarov

Tehnički sastanak je vodio glavni sudija turnira, Nebojša Baralić.

Početak prvog kola očekuje se danas u 15:00 časova u sali za igru beogradskog hotela Crowne Plaza. Svi zainteresovani gosti su dobrodošli da posete turnirsku salu, uz poštovanje covid19 preventivnih mera i odgovarajućih protokola.

Detaljnije informacije o FIDE Grand Prix turnirima možete pronaći na zvaničnom sajtu turnira.

Fotografije: Mark Livshitz