“Beograd 2022” – Sjugirov i Nihal u deobi prvog mesta. Pobede Navare i Mahsudlua.

U beogradskom hotelu “Crowne plaza” danas je odigrano četvrto kolo velemajstorskog turnira “Beograd 2022”. 
 
Nakon četiri odigrane partije, ruski velemajstor Sjugirov Sanan i jedan od najperspektivnijih indijskih igrača Nihal Sarin dele prvo mesto sa po 3 poena.
 
Nihal je danas crnim figurama igrao protiv Roberta Markuša. Markuš je u zatvorenoj poziciji uspeo da dođe do male prednosti, ali je bilo teško uočljivo kako se ta prednost može uvećati. Tako su se igrači u 31. potezu složili za remi.
 
Sjugirov Sanan remizirao je sa Sarana Aleksejem nakon što su iz središnjice brzom promenom figura prešli u završnicu sa istim materijalom. Delovalo je da Sjugirov ima blagu pozicionu prednost koju nije mogao da iskoristi za rezultat bolji od remija.
 
Okršaj između naša dva reprezentativca Velimira Ivića i Aleksandra Inđića, takođe je završen remijem, i to nakon ponavljanja poteza.
Jedine dve partije koje su se završile odlučujućim rezultatom bile su odigrane između Nodirbeka Abdusattorova i Parhama Maghsoodlooa, i Ivana Ivaniševića i Davida Navare.
Maghsoodloo Parham je crnim figurama nadigrao sedamnaestogodišnjeg Kazakhstanca. Abdusattorov je u 17. potezu prevideo pešaka, a Maghsoodloo je to iskoristio da osvoji ceo poen, pokazavši savršenu realizaciju.
Ivan Ivanišević imao je nešto pasivniju poziciju protiv Davida Navare, a Navarina poziciona prednost se u središnjici transformisala u materijalnu. Sa kvalitetom više, češki velemajstor je partiju mehanički doveo kraju.
Rezultati 4. kola:
Sarana Alexey½ – ½Sjugirov Sanan
Ivic Velimir½ – ½Indjic Aleksandar
Ivanisevic Ivan0 – 1Navara David
Abdusattorov Nodirbek0 – 1Maghsoodloo Parham
Markus Robert½ – ½Nihal Sarin
Poredak nakon 4. kola:
1GMSjugirov SananFID26803
2GMNihal SarinIND26523
3GMMaghsoodloo ParhamIRI27012.5
4GMIndjic AleksandarSRB26052
5GMIvic VelimirSRB26102
6GMSarana AlexeyFID26852
7GMAbdusattorov NodirbekUZB26512
8GMNavara DavidCZE27001.5
9GMMarkus RobertSRB26271
GMIvanisevic IvanSRB26011
FOTO GALERIJA: