Nastavnik matematike iz Požarevca Ivan Arsenijević je novi prosvetni prvak Srbije u šahu

У централној читоници Дома културе „Студентски град“, 16. јануара 2024. године, одржано је 4. Провенство просветних радника Србије у шаху „проф. др Љубомир Љуба Протић 2024“. Организатори су били Завод за унапређивање образовања и васпитања и Шаховски савез Србије.

У конкуренцији 50 просветних радника из целе Србије, после седам одиграних кола титулу просветног првака Србије за 2024. годину освојио је мајсторски кандидат и наставник математике у основној школи „Свети Сава“ у Пожаревцу Иван Арсенијевић. Турнир је завршио са 5 победа и два ремија и са укупно 6 освојених поена заслужено тријумфовао. Са пола поена мање, друго и треће место овојили су Славољуб Марковић и ФМ Душан Микичић, обојица пензионисани просветни радници.

Пре почетка учеснике су поздравили директор Завода за унапређивање образовања и васпитања др Златко Грушановић и председник Шаховског савеза Србије Драган Лазић. Био је ово још један од оних дана који ће бити уписани у историју шаха и просвете у Србији. Данас је на веб сајту Завода за унапређивање образовања и васпитања (https://zuov.gov.rs/sna/) објављен програм „Шах – више од игре“, као слободна наставна активност за 5. и 6. разред. Овим се шах после краће паузе поново вратио у образовни систем Републике Србије.

Слободне наставне активности (СНА) су део плана наставе и учења који школа планира Школским програмом и Годишњим планом рада. Ученици у сваком разреду, од петог до осмог, бирају један од три програма СНА који школа нуди што значи да ће сваки ученик током другог циклуса основног образовања и васпитања похађати четири различита програма. Ученици и њихови родитељи се пре избора упознају са понуђеним програмима на часу одељенског старешине, на родитељском састанку, путем сајта школе лифлета и др. Одабрани програми СНА су за ученика обавезни, са фонд од једног часа недељно а успех се изражава описном оценом и не утиче на општи успех.

Др Милољуб Албијанић је присутне упознали са ликом и делом проф. др Љубомира Љубе Протића и представио књигу „Реч о Љуби“ која је издата само дан раније. Прве примерке књиге је уручио супрузи Буби и сину Душану.

Званичан почетак турнира су обележила повлачења првих потеза на водећим таблама, а извели су их др Златко Гуршановић, Драган Лазић, председник ГО Нови Београд Бојан Бован и др Милољуб Албијанић.

Играло се 7 кола по швајцарском систему игре са темпом игре од 10 минута плус 5 секунди за сваки одиграни потез. Податак да је турнир регистрован код ФИДЕ (Светска шаховска федерација) довољно говори о жељи организатора да овај догађај буде од престижног значаја за све просветне раднике у Србији. За све учеснике су обезбеђене награде и захвалнице, а најуспешнијима на турниру и у више такмичарских категорија припали су пехари, медаље и специјалне награде.

Свеукупни победник турнира Иван Арсенијевић је уједно најуспешнији такмичар у категорији „Основне и средње школе“. Други у овој категорији је био инетернаицонални мајстор Јован Тодоровић (ОШ „Бановић Страхиња“ – Чукарица), а трећи ФМ Горан Јелић (Филолошка гимназија – Београд).

Најуспешније шахисткиње на турниру су биле: др Марија Марчетић (Висока пословна школа струковних студија Блаце), Нинослава Ћиповић (Земунска гимназија) и Тамара Сердаревић (Предшколска установа „11. април“ – Нови Београд).

Награђени по категоријама су:

Универзитет – ФИДЕ мајстор проф. др Драган Попадић (Филозофски факултет у Београду), др Ненад Равић (Висока школа за пословну економију ПЕП из Београда) и треће место проф. др Зоран З. Петровић (Математички факултет у Београду).

Предшколске установе – Тамара Сердаревић, Горан Рајковић и Милан Ковачевић, сви из Предшколске установе „11. април“ Нови Београд.

Просветни пензионери – Славољуб Марковић,  проф. др Душан Микичић и Миодраг Полексић.

Јавна управа и јавна служба – Милан Бошковић и Гордана Митровић (сви некада радници Завода за унапређивање образовања и васпитања).

Турнир су успешно судили међународне шаховске судије проф. др Владица Андрејић и Раде Гољовић.

Резултати и комплетна статистика турнира може се видети на следећој веб адреси:
https://chess-results.com/tnr873695.aspx?lan=1&art=1&rd=7&turdet=YES

FOTO GALERIJA: