ODRŽANA KOMEMORATIVNA SEDNICA POVODOM SMRTI VELEMAJSTORA ALEKSANDRA MATANOVIĆA

Danas, 16. avgusta 2023. godine je u Svečanoj sali GO Stari grad, u prisustvu porodice, predstavnika Šahovskog saveza Srbije, Šahovskog saveza Beograda i brojnih prijatelja i poštovalaca, održana komemorativna sednica povodom smrti proslavljenog srpskog i svetskog velemajstora Aleksandra Matanovića.

Na samom početku prikazan je kraći film sa biografskim podacima velemajstora Matanovića pripremljen od novinara Miroslava Nešića koji je i vodio program komemorativne sednice.

Nakon uvodnog filma prisutnima se prvo obratio predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić koji se u svom govoru zahvalio velikanu srpskog i svetskog šaha na svemu što je učinio u svojoj dugoj karijeri. Naročito je potencirao na veoma aktivnom pristupu i želji velemajstora Matanovića da pomogne srpskom šahu do pred sam kraj života. Iako u poodmaklim godinama velemajstor Aleksandar Matanović je, makar svojim prisustvom i savetima nastojao na doprinese našem šahovskom životu.

Višedecenijski prijatelj velemajstora Matanovića, poznati srpski diplomata Vladislav Jovanović, oslikao je lik i delo proslavljenog velemajstora, počev od mlađih šahovskih dana, profesionalne igračke karijere pa sve do aktivnosti u Informatoru, a prisutni su po prvi put čuli da je velemajstor Matanović bio inicijator formiranja odbora koji se zalagao za podizanje memorijalnog centra srpskim žrtvama u XX veku.

U ime Šahovskog kluba Beograd, gde je više od 20 godina bio redovno i rado viđen gost na šahovskim večerima posvećenim istaknutim ličnostima i događajima iz njegovog igračkog doba, od velemajstora Matanovića se oprostio Mihajlo Vujasinović. Ostaće trajno uapmćene njegova lucidna sećanja i neponovljiva lakoća u prikazivanju partija.

Izvršni direktor Šahovskog saveza Beograda, Vladimir Šakotić, govorio je o ljudskoj strani velemajstora Matanovića i podsetio je prisutne na veoma ispirativan govor velemajstora Matanovića koji je se može smatrati nekom vrstom šahovskog testamenta ostvaljenom svim šahistima, a koji je održao pre samo dva meseca kao gost proslave Dana Šahovskog saveza Beograda na istom ovom mestu. Tadašnje obraćanje velemajstora Aleksandra Matanovića prikazano je u celosti.

Na samom kraju komemorativne sednice prisutnima su se obratili sin i unuk Aleksandra Matanovića, sva trojica nose isto ime. Oni su podelili zanimljivosti iz privatnog života velemajstora Matanovića koje šahovska publika do sada nije imala priliku da čuje, a unuk Aleksandar je pročitao oproštajno pismo porodice. Takođe, u ime porodice zahvalili su se svima na prisustvu, a Šahovskom savezu Srbije i Beograda na organizaciji Komemorativne sednice.

———————————
Kremacija velemajstora Aleksandra Matanovića je obavljena u ponedeljak, 14. avgusta 2023. godine na Novom groblju u Beogradu.

FOTO GALERIJA (Časopis BORBA):