SVETSKI KUP 2023: DOMINGEZ BOLJI OD SARANE U 1/8 FINALA

Danas je i poslednje preostali predstavnik Srbije, velemajstor Aleksej Sarana, završio svoj nastup na Svetskom kup 2023. Kao i kod Teodore Injac u ženskoj konkurenciji, osmina finala je bila nepremostiva granica.

Petostruki šampion Kube koji sada nastupa za Ameriku, velemajstor Lenier Domingez Perez je bio bolji od našeg velemajstora – 1,5:0,5. U prvoj partiji meča Domengez je iskoristio jedan nesmotren potez Sarane i bez većih problema upisao pobedu za ispostaviće se velikih 1:0. Današnja revanš partija je završena remijem. Nije uspeo Aleksej Sarana da iskoristi prednost belih figura. Pokušao je da zakomplikuje poziciju, da pokuša da natera Domingeza na borbu ali sve je ostalo na pokušajima.

Blagi favorit po rejtingu je iskoristio svoje ogromno iskustvo nastupa na najjačoj sceni, sačeako minimalnu šansu i nije je ispuštao do kraja meča.

Aleksej Sarana, zvanični šampion Evrope i pobednik olimpijske e-sport serije, pokazao je da predstavlja budućnost svetskog i srpskog šaha.

Šahovski savez Srbije čestita svim našim šahistima i šahistkinjama (Teodori, Marini, Alekseju, dva Aleksandra, Ivanu i Velji) na uspešnom i dostojanstvenom reprezentovanju Srbije!

————————

Zvanični sajt takmičenja: https://worldcup2023.fide.com/

Prenos partija uživo: https://worldcup2023.fide.com/live

Foto galerija: https://worldcup2023.fide.com/media