LUKA BUDISAVLJEVIĆ SE NALAZI NA DEOBI PRVOG MESTA! POBEĐEN KOLUMBIJAC AVILA PAVAS!

Sjajna vest stiže iz Meksiko Sitija gde srpski velemajstor Luka Budisavljević igra na visokom nivou. U veoma bitnoj partiji za konačan plasman, u predposlednjem kolu Pojedinačnog prvenstva sveta za juniore, Luka je tokom noći po našem vremenu, crnim figurama savladao kolumbijskog velemajstora Santjago Avila Pavasa. Pobeda koja ga je odvela na deobu prvog mesta sa francuskim velemajstorom Mauricijem. Baš će njihova partija u poslednjem kolu odlučiti ko će biti novi omladinski prvak sveta!

Maurici je četvrti nosilac na turniru, a Luka 15. Obojica imaju po 8 poena iz 10 partija. Više nego odličan rezultat. Lukin performanse je trenutno 2643 i nakon ovog prvenstva sasvim je sigurno da će popraviti svoju poziciju na svetskoj rejting listi.

Najbliži pratioci imaju po 7,5 poena, a to su velemajstori Nejman (USA, 1. nosilac), Svane (Nemačka, 2. nosilac), Nestorov (FIDE, 3. nosilac), Gharibjan (Jermenija, 13. nosilac) i Šubelj (Slovenija, 16. nosilac).

Podsećanja radi, srpski velemajstori su do sada osvojili dve zlatne medalje na juniorskim prvenstvima sveta, Bora Ivkov 1951. godine (Birmingen, Engleska) i Igor Miladinović 1993. godine (Indija). Dosadašnji nastup uliva nadu svim ljubiteljima šaha u Srbiji da Luka može da ponovi ovaj nesvakidašnji uspeh.

Partije poslednjeg kola se igraju u 10:00 po lokalnom vremenu, u 18:00 sati po našem. Sasvim je sigurno da će pažnja svetske i sprske šahovske javnosti biti u Meksiku.

Link na kome se partije mogu pratiti uživo: LINK >>>

——————

Ovogodišnje izdanje omladinskog prvenstva sveta se igra u Meksiko Sitiju u periodu 21. septembar – 01. oktobar 2023. godine. Srbiju predstavlja velemajstor Luka Budisavljević.

Na muškom turniru učestvuje 150 igrača iz 53 države sveta, od čega 14 velemajstora, 29 internacionalnih majstora i 19 FIDE majstora. Luka Budisavljević je rangiran na 15 mestu.

Šahovski savez Srbije želi Luki puno uspeha u nastavku turnira! Srećno LUKA!

Zvaničan sajt turnira: https://juniorchesschampionship.fenamacajedrez.com/en/

Rezultati, tebela: LINK >>>

Partije uživo: LINK >>>