BRONZANA MEDALJA ZA LUKU BUDISAVLJEVIĆA NA PRVENSTVU SVETA ZA JUNIORE 2023

Velemajstor Luka Budisavljević je na upravo završenom Pojedinačnom prvenstvu sveta za juniore do 20 godine ovojio treće mesto i bronzanu medalju. Koliko je bilo neizvesno do poslednjeg trenutka najbolje govori podatak da su čak četvorica igrača imali po 8,5 poena (deoba 1-4. mesto) ali su odlučivali dodatni kriterijumi.  Po prvom kriterijumu (međusobni rezultat) su sva četvorica igrača opet bila ravnopravna. Drugi kriterijum (Buholc -1) je odlučio šampiona i 4. mesto, a za srebrnu medalju je odlučivao čak treći dodatni kriterijum (Buholc). Na kraju je Luka Budisavljević zauzeo treće mesto u konačnom plasmanu. Odličan rezultat koji se dugo očekivao u srpskom šahu.

Poslednje kolo je u partiji do skoro golih kraljeva Luka Budisavljević igrao protiv francuskog velemajstora Mark Andrije Maurizia koji je postao juniorski šampion sveta. Partija je završena remijem u 48. potezu. Pokušavao je Luka da dođe i do pobede, a samim tim i do titule juniorskog šampiona ali francuski velemajstor je čvrsto držao remi poziciju koja mu je i odgovarala da ostane prvi na tabeli. Pre poslednjeg kola samo su njih dvojica imala po 8 poena.

Ovaj remi su iskoristili ruski velemajstor Nesterov koji igra pod FIDE zastavom i jermenski velemajstor Garibjan. Oni su pobedama protiv Nejmana i Svejna došli do 8,5 takođe. Nesterov je zahvaljujući boljem trećem dodatnom kriterijum u odnosu na Luku došao do srebrne medalje, dok se Garibjan morao zadovoljiti četvrtim mestom.

Ovogodišnje izdanje omladinskog prvenstva sveta se igralo u Meksiko Sitiju u periodu 21. septembar – 01. oktobar 2023. godine. Jedini predstavni Srbije je bio velemajstor Luka Budisavljević.

Na muškom turniru učestvovalo je 150 igrača iz 53 države sveta, od čega 14 velemajstora, 29 internacionalnih majstora i 19 FIDE majstora. Luka Budisavljević je bio rangiran na 15 mestu po rejtingu.

Šahovski savez Srbije čestita velemajstoru Luki Budisavljeviću na osvojenoj bronzanoj medalji i dostojanstvenom prestavljanju Srbije i srpskog šaha! Bravo LUKA!

Zvaničan sajt turnira: https://juniorchesschampionship.fenamacajedrez.com/en/

Rezultati, tebela: LINK >>>

Partije: LINK >>>

FOTO GALERIJA