4. KOLO – DVA POENA ZA POBEDU NAD ČEŠKOM. DAME NEREŠENO SA DOMAĆINOM.

15. novembar 2021. – 4. kolo

Sa nestrpljenjem je šahovska javnost iščekivala današnji meč protiv Česke. Iako izuzetno jak protivnik, sa jednim od najboljih svetskih velemajstora Davidom Navarom i trojicom velemajstora snage otprilike naših igrača, Srbija je uspela da upiše i treću pobedu!

Najpre je mladi Velimir Ivić lako crnim figurama uspeo da održi ravnotežu protiv velemajstora Nguyena, da bi potom Ivan Ivanišević belim figurama, u njegovom stilu, uspeo da uz niz sjajnih lucidnih taktičkih udara, napravi “lepoticu” i upiše prvi poen u ovom meču. Nedugo zatim, Robert Markuš se bolje snašao u velikim komplikacijama, vešto se odbranio i već posle 2,5 sata znao se pobednik. Srbija je vodila sa 2,5-0,5!
Poraz Česima uspeo je da ublazi David Navara pobedom nad Inđicem, koji je dugo odolevao i hrabro se branio, medjutim, u objektivno malo slabijoj poziciji koja je zahtevala dosta koncentracije, napravio je ključnu grešku i nažalost izgubio.

Posle 4. kola, muška reprezentacija Srbije nalazi se na deobi 4-10 mesta, sa poenom zaostatka iza Azerbejdzana, Mađarske i Rusije. Istaknuta je kandidatura za visok plasman, prave borbe tek slede…

Kod šahistkinja, pobeda Jovane Erić, remi Teodora Injac i Marine Gajčin, te poraz Marije Manakove bili su dovoljne samo za remi protiv domaćina Slovenije 2:2.

U meču sa puno preokreta i veoma uzbudljivih, pa i dramaticnih situacija, prva završava Marija Manakova na trećoj table. Nažalost, njena protivnica Janzelj Lara u potpunosti je preokrenula poziciju u svoju korist i donela početnu prednost Sloveniji. Sledeća završava Marina Gajčin koja remizira, održavajući poziciju i bez mogucnosti da zaigra na pobedu. Na drugoj table je izvrsno igrala Jovana Erić. Kao vodja crnih figura efektno je savladala protivnicu bolju po rejtingu, internacionalnog majstora Urh Zalu. Jovana je već u otvaranju preuzela inicijativu i do kraja igrala veoma precizno. Na kraju je naša prva tabla Teodora Injac, koja inače igra izvanredno na turniru, remizirala sa Unuk Laurom u poziciji u kojoj je remi bio neizbežan.

U petom kolu muškarci igraju protiv Holandije (6. nosilac), a dame protiv Belgije (30. nosilac).

Kola se igraju svakog dana od 15 sati, a prenos partija uživo možete pratiti na sledećim linkovima:

Partije: MUŠKARCIŽENE
Rezultati (chess-results): MUŠКARCIŽENE
Foto galerija Prvenstva: ECU Press

Zvaničan sajt Prvenstva >>>

FOTO GALERIJA 4. KOLA
(Photo by ECU Press. Free to use for reporting and promotion of ETCC 2021)