STARA PAZOVA ŠAMPIONSKI ORGANIZOVALA BUDUĆE ŠAMPIONE

Prvo izdanje ŠAHOVSKOG FESTIVALA BUDUĆIH ŠAMPIONA održano je 3. decembra 2022. godine u hotelu River Inn u Starim Banovcima.

Opština Stara Pazova se još jednom pokazala kao odličan organizator šahovskih dogadjaja. Puna podrška dečijem šahu od strane predsednika opštine gospodina Đorđa Radinovića, kao i besprekorna tehnička organizacija gospodina Aleksandra Mijića, predstavljaju temelj razvoju šaha u Staroj Pazovi. Šahovska Srbija je ovim turnirom dobila još jednu vrednu manifestaciju i veoma važan šahovski centar. Posebno raduje orijentisanost organizatora na mlade šahiste koji predstavlju budućnost srpskog šaha.

Pre početka takmičenja takmičare i prisutne su pozdravili predsednik opštine Stara Pazova Đorđe Radinović, te predsednici Šahovskog saveza Srbije i Šahovskog saveza Vojvodine Dragan Lazić i Zoran Stanimirović. Oni su ujedno povukli i prve poteze na turniru.

Organizatori su u maniru dobrog domaćina uručili zahvalnice svim šahovskim klubovima i školama šaha koje su uzele učešće na Festivalu, a posebna priznanja su dobili Šahovski savez Srbije, Šahovski savez Vojvodine i Nebojša Baralić za pomoć i podršku u organizaciji.

Sam šahovski festival budućih šampiona se sastojao od četiri šahovska turnira za mlade šahiste, a svi učesnici su bili podeljeni u četiri starosne grupe (do 9, do 11, do 17 godina). Zbog kapaciteta sale za igru svi oni koji su želeli da igraju nisu mogli obezbediti takmičarsko mesto. Učestvovalo je ukupno 145 takmičara, a interesovanje u Srbiji i okolnim zemljama je bilo zaista veliko.

Posle 7 odigranih kola, po ubrzanom tempu igre (10 minuta plus 5 sekundi po potezu), pobednici na turniru su:

Devojčice do 9 godina: Lea Kokai (6,5 poena), Milica Vujičić (5,5), Dunja Milojević (5).

Dečaci do 9 godina: Mihajlo Bilić (6), Jovan Bilić (5), Filip M. Mitić (5).

Devojčice do 11 godina: Vera Vujović (6), Sara Mijić (5), Nina Jocic (5).

Dečaci do 11 godina: Novak Dumbelović (6), Konstantin Mandras (5,5), Luka Gilica (5,5).

Devojčice do 13 godina: Marija Jevtić (5,5), Teodora Jauković (5,5), Tamara Janković (4,5).

Dečaci do 13 godina: Juri Garifulin (7), Lazar Živanović (5), Filip Nestorović (5).

Devojčice do 17 godina: Ana Lazić (3,5), Milica Adžić (3,5), Milica Branković (2,5).

Dečaci do 17 godina: David Skopljak (7), Boris Rajlić (4,5), Luka Koćalo (4).

Pehare i medalje za najuspešnije takmičare su uručili velemajstor Aleksandar Inđić, velemajstor Dušan Rajković, načelnik za sport opštine Stara Pazova Velibor Katić i glavni sudija Lena Miladinović.  Aleksandar Inđić je višestruki državni šampion i prva tabla reprezentacije Srbije, a ovde je imao i neku vrstu uloge domaćina jer je i sam iz Stare Pazove.

Svi učesnici su dobili diplome za učešće.

Deca su bila posebno motivisana da odigraju što bolje i da zaigraju na elektronskim tablama. Prenos partija uživo (ukupno 8 tabli, po 2 za svaku grupu) išao je na sajtu Šahovskog saveza Srbije i Večiti šah. Organizator je obezbedio sendviče, čokoladice, flašice vode i druge prigodne poklone za sve učesnike, a ambijent hotel “River Inn” je omogućio roditeljima da ispune svoje vreme na kvalitetan način.

Sudijska ekipa predvodjena međunarodnim sudijom Lenom Miladinović je odlično obavila svoj posao. Sudile su: Galina Zelenaja Azarić, Jelena Stanković, Svetlana Nedeljković i Ksenija Tomin.

Zajednički utisak svih učesnika je da se sa nestrpljenjem čeka Festival budućih šampiona 2023.

Lista učesnika, rezultati, tabele (chess-results.com):
2013 i mladji – 2011 i mladji – 2009 i mladji – 2005 i mladji

PRENOS PARTIJA UŽIVO: LINK >>>

Preuzmite raspis u pdf formatu >>>

FOTO GALERIJA: