ŠKOLSKO REPUBLIČKO 2023/2024 U MLADENOVCU. 827 UČESNIK NA POJEDINAČNOM FINALU!

Prvi dan Pojedinačnog i ekipnog prvenstva osnovnih škola 2023/2024 godine danas je završen u Mladenovcu. Rekordan broj učesnika – 827 i odlična organizacija obeležili su pojedinačno takmičenje mladih šahista.Mladenovac i Osnovna škola “Momčilo Živojinović” su ovog vikenda centar srpskog šaha. Ne postoji mesto u Srbiji koje nema svog predstavnika na ovom najmasovnijem šahovskom takmičenju u Srbiji.

Prvenstvo su otvorili Dragan Lazić, predsednik Šahovskog saveza Srbije i Vladan Glišić, predsednik Gradske opštine Mladenovac.

Ovogodišnje republičko takmičenje organizuju Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoj i Šahovski savez Srbije uz podršku opštine Mladenovac i šahovskog kluba “LilaMa”, koja je za sve učesnike obezbedila prigodne poklone, hranu i osveženje.

Svačno otvaranje je započelo intoniranjem himne “Bože pravde”, a onda se prisutnima prvo obratio direktor škole Miljan Novović.

Hvala svima što ste došli da upriličite ovaj događaj koji je važan za našu školu. Velika nam je čast što ste došli u ovolikom broju. Takmičarima želim dosta sreće – rekao je Novović.

Potom je reč imao i velemajstor Branko Tadić.

– Drago mi je da smo okupili više od 900 učesnika. Ovo je trenutno najveći događaj u Evropi i praznik šaha i svi treba da ga slavimo – poručio je Tadić.

Zatim, takmičarima i njihovim roditeljima koji su ispunili tribine školskog dvorišta, obratio se predsednik Šahovskog saveza Srbije, Dragan Lazić.

Želeo bih da se zahvalim predsedniku Gradske opštine Mladenovac Vladanu Glišiću, direktoru škole Miljanu Novoviću sa svojom ekipom, koji su upriličili ovaj događaj tako da se svi osećamo lepo. Hvala svima koji su se potrudili da ovaj turnir bude organizovan na visokom nivou. Sigurno znate, ali treba podsetiti da je Srbija evropski šampion u šahu. Znate li odakle potiču svi ti naši šahovski uspesi? Pa upravo iz škola. Zato ćemo se truditi da još više unapredimo naš školski šah. Neka najbolji pobede, a oni koji to ne uspeju sada, uspeće sigurno naredni put – zaključio je Lazić.

Na kraju svečane ceremonije, govorio je predsednik Gradske opštine Mladenovac, Vladan Glišić.

– Dobar dan i dobrodošli u Mladenovac. Hvala Šahovskom savezu Srbije na odluci da se turnir održi baš ovde, a posebno hvala i školi što je ovako organizovala turnir. Broj takmičara garantuje da će ovo biti jedan sjajan događaj. Želim svima da ova manifestacija ostane u lepoj uspomeni. Pošto je sve spremno, proglašavam turnir otvorenim – završio je govor Vladan Glišić.

Odmah posle svečane ceremonije i simbolično povlačenja prvog poteza od strane dva predsednika Vladana Glišića i Dragana Lazića, počelo je i prvo kolo na Pojedinačnom prvenstvu.

————————————

LISTE UČESNIKA / PAROVI / REZULTATI:

pojedinačno – učenice (Ž)
pojedinačno – učenici (M)

 

 

 

USKORO FOTOGALERIJA SA PROGLAŠENJA POBEDNIKA U POJEDINAČNOJ KONKURENCIJI

————————————

Sutra je na programu ekipno takmičenje, a očekuje se učešće 56 ekipa osnovnih škola i 21 ekipa srednjih škola.

ekipno link srednje škole >>>

—————————-

FOTO GALERIJA: