SELEKTORI SAOPŠTILI SASTAVE ZA PRVENSTVO EVROPE

Na današnjoj konferenciji za medije koju je Šahovski savez Srbije organizovao u restoranu “Dva jelena” na Skadarliji, selektori ženske i muške reprezentacije Srbije, Irina Čoljuškina i Miodrag Perunović, saopštili su imena igrača koji će nastupiti na Ekipnom prvenstvu Evrope u Sloveniji (11-22. novembar 2021).

Ženska reprezentacija: Teodora Injac, Adela Velikić, Marija Manakova, Jovana Erić i Marina Gajčin.

Muška reprezentacija: Aleksandar Inđić, Velimir Ivić, Ivan Ivanišević, Robert Markuš i Miloš Perunović.

Obe reprezentativne selekcije očekuju pripreme na Staroj planini, a selektori će imati na raspolaganju pomoć trenera koji će biti sa ekipama do završetka Prvenstva Evrope. Za mušku ekipu će biti zadužen velemajstor Nikola Sedlak, a za žensku internacionalni majstor Zoran Arsović.

Selektori su se zahvalili Šahovskom savezu Srbije i predsedniku Draganu Laziću na maksimalnim uslovima koji su obezbeđeni za pripreme reprezentativnih selekcija i za samo takmičenje.

Selektorka ženske reprezentacije Srbije, velemajstor Irina Čoljuškina:

– Selektorka Srbije sam već četiri godine i nadam se da će na kraju mog mandata doći i medalja. Godinama nismo imali uspeha u ženskom šahu i vreme je da se to promeni. Pred nama je period priprema koje će se odviti na Staroj planini. Ne pamtim kada je reprezentacija imala bolje uslove nego sada, od kako je savez preuzeo Dragan Lazić. Neizmerno sam zahvalna njemu i njegovim saradnicima koji nam svojim radom i zalaganjem gaje nadu u bolje sutra, kada je u pitanju srpski šah. Na nama je da se što bolje spremimo i verujem da naše devojke mogu da ostvare zapažen rezultat u Sloveniji.

Selektor muške reprezentacije Srbije, internacionalni majstor Miodrag Perunović:

– Pre svega bih da se zahvalim u ime dobrog dela šahovske javnosti predsedniku Draganu Laziću i njegovim saradnicima za dosadašnji rad. Sa ponosom kažemo da šah poslednjih godina nije bio u boljoj situaciji. Upravo zbog dobre klime koja trenutno vlada u srpskom šahu, gajimo nadu da će i šahovska reprezentacija ostvariti zapažen rezultat na Evropskom prvenstvu.

Perunović je dodao da je imao dilemu u vezi sa petim članom reprezentacije, tj. da li da da prednost iskustvu ili mladosti. Na kraju se odlučio za velemajstora Miloša Perunovića u odnosu na velemajstora Luku Budisavljevića za koga je dodao da predstavlja budućnost srpskog šaha i da se na njega najozbiljnije računa u budućnosti.

Predsednik Saveza je govorio o odnosu Šahovskog saveza Srbije prema svim reprezentativnim selekcijama, o finansijskoj i svakoj drugoj podršci koja sleduje našim najboljim šahistima.

– Još uvek nisam saopštio selektorima finansijski deo, ali znam da reprezentativci nisu tu zbog novca i da njima to nije prioritet. Moram da kažem da će sigurno biti u najboljem položaju do sada. Igrati za Srbiju nije stvar finansija, ali će oni imati taj stimulans. Obezbeđen je najveći do sada fiksni deo novca, kao i najveće do sada premije za ostvarene rezultate. Verujem da će svi biti jako zadovoljni. Vrlo brzo ćemo održati sastanke gde ću selektorima detaljno predstaviti čitav plan. Oni znaju da im je savez na raspolaganju, da mogu da osmisle pripreme i šire od planiranog, imaju odrešene ruke. Ne verujem da može da se nešto desi da oni požele, a da mi ne možemo da im ispunimo. Uvek smo tu jedni za druge. Hotel Stara planina je naš partner i oni su nam se odmah ponudili da nam obezbede besplatne pripreme naših reprezentativaca. Uslovi će biti sjajni i svi se nadamo dobrom rezultatu.

Zajednička ocena svih je da će reprezentacija biti spremna za ovo prestižno evropsko takmičenje i da svi sa nestrpljenjem očekuju da partije započnu.

FOTO GALERIJA: