FIDE GRAN-PRI TURNIR U BEOGRADU!

Na današnjoj konferenciji za mediji predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić saopštio je da će Beograd i Srbija sledeće godine biti domaćini jednog od najznačajnijih turnira koje FIDE organizuje u sklopu ciklusa za prvaka sveta.  Jedan od FIDE Gran-pri turnira će se održati u Beogradu u periodu 5-22. marta 2022. godine!

– Srbija će naredne godine biti domaćin turnira iz kategorije FIDE Gran-pri. Od februara do aprila 2022. godine održavaju se tri vezana FIDE Gran-pri turnira gde učestvuju 24 najbolja igrača sveta. Na svakom će se pojaviti po 16 igrača, a svaki igrač učestvuje na dva turnira. Kada se na kraju rezultati saberu, dva najbolja će se plasirati na Turnir kandidata. Top igrači naredne godine dolaze u Beograd – saopštio je predsednik Dragan Lazić.

Podršku organizaciji FIDE Gran-pri turnira dao je lično predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a sve je dogovoreno tokom nedavne posete predsednika FIDE Arkadija Dvorkoviča Beogradu i Šahovskom savezu Srbije. Pored turnira iz serije Gran pri biće organizovan i jedan Berger turnir na kome će učestvovati i naši velemajstori.

– Moram odmah da kažem da ne želimo da pravimo predstavu samo za strane igrače, već smo mislili i o našim šahistima i šahistkinjama. Izrazili smo želju i nameru da organizujemo berger turnir najveće top klase. Još uvek moramo da se dogovorimo oko čitavog sistema. Plan je da na ovom turniru igra dva ili tri naša najbolja igrača, to je sigurno. Pravimo veliku feštu na svetskom nivou što je dokaz poverenja koju FIDE ima u naš savez – dodao je predsednik Lazić.

Na sastanku održanom u Predsedništvu Srbije bilo je reči i povećanju fonda za podršku mladim šahovskim talentima, o pojačanju trenerskog rada sa svim reprezentativnim selekcijama, kao i akciji Šah u škole.

– Imamo još jednu veliku ekskluzivu. Uspostavili smo kontakte sa vrhunskim svetskim trenerima. Dobro znate da je Ivan Sokolov sarađivao sa Velimirom Ivićem i Lukom Budisavljevićem, sada je on selektor Crne Gore pa su se stvari malo promenile. Međutim, imamo mogućnost da razgovaramo sa Vladimirom Kramnikom, koji je među tri najbolja trenera na svetu. U svemu tome posredovao je predsednik FIDE Arkadij Dvorkovič. Ja ću pričati sa selektorom i igračima na koji način to da iskoristimo. Dobili smo i prvi “signal”, a on glasi da je Kramnik zainteresovan, dakle nije ovo samo moj san – otkrio je predsednik Lazić.

Specijalni savetnik zadužen za međunarodnu saradnju i sponzorski pul, Marijan Stričević govorio je o značaju održavanja FIDE Gran-pri turnira u Beogradu, kao i planovima za organizaciju Biznis šahovske lige 2022. Sa posebnim zadovoljstvom najavio je uključenje jedne poznate kompanije u sponzorisanje jednog našeg šahista, po uzoru na sponzorstva koje imaju najjači igrači sveta.

– Što se Grand prija tiče, to je nešto što smo tajno priželjkivali i sa kojim ćemo naš šah da podignemo za lestvicu više. Ovakvi turniri privlače i veliki broj sponzora jer je ovo najveće takmičenje na svetu. Sa druge strane, ovo je opravdanje svim našim dosadašnjim sponzorima. Što se same organizacije tiče ne sumnjam da će sve biti na svetskom nivou. Verujem da ćemo svake godine imati dva svetska ili evropska takmičenja u Srbiji. Moram i da najavim da će jedna od najvećih kompanija na ovim prostorima uskoro postati sponzor jednog našeg šahiste, pa ćemo u narednom periodu videti kako će to izgledati. Nadamo se da ćemo to moći u narednom periodu malo da proširimo i da će ime ove kompanije privući i ostale da se uključe u naš tim  – rekao je Stričević.

Nebojša Baralić, glavni savetnik predsednika Dragana Lazića govorio je aktivnostima i turnirima koji se nalaze pred Šahovskim savezom Srbije do kraja godine, o daljim planovima razvoja šaha u skolama i predškolskim ustanovama u Srbiji, kao i o planovima za godine koje predstoje.

– Gotovo 30 godina sam aktivan u srpskom šahu i po prvi put sam optimista po pitanju budućnosti ove drevne igre kod nas. Vidim da je oformljen tim koji ne gleda lične interese već interese srpskog šaha. Ako tome dodamo da imamo dobre pozicije i u svetskoj i u evropskoj šahovskoj federaciji, ne sumnjam u veliki uspeh uskoro, možda čak i u Sloveniji. Očekuje nas dosta posla u narednom periodu. Prvo je na redu Hibrid evropsko prvenstvo za kadete i juniore, zatim Svetsko prvenstvo zatvorenika i pritvorenih lica gde ćemo takođe imati svoju ekipu. Sledi Grand Svis gde ćemo imati dva predstavnika u takmičarskom delu i jednog u segmentu medija. Velemajstori Velimir Ivić i Luka Budisavljević su dobili specijalne pozivnice koje dodeljuje predsednik FIDE Arkadij Dvorkovič, a treći član je Milan Dinić koji će u Rigi imati odgovornu poziciju šefa Press centra takmičenja, – otkrio je Baralić i dodao:

– U novembru nas očekuje pomenuto Evropsko prvenstvo u Sloveniji, a početkom decembra Pojedinačno Prvenstvo Srbije na kom će učestovati po 10 najboljih šahista i šahistkinja i na samom kraju godine Novi Sad će biti domaćin Prvenstva Evrope za kadete u ubrzanom i brzopoteznom šahu.

Na kraju konferencije predsednik Dragan Lazić je istakao da nakon tačno godinu rada novog rukovodstva Šahovski savez Srbije je postao stabilna i respektabilna organizacija prepoznatljiva u šahovskim krugovima širom sveta, da ima punu podršku države, Vlade Srbije, Ministarstva omladine i sporta. Uz zahvalnost svima koji su učestvovali u radu Saveza u proteklom periodu, pozvao je sve šahiste i ljubitelje šaha da svojim idejama i radom pomognu dalji razvoj šaha u Srbiji.

FOTO GALERIJA: