ŠAMPIONSKE KRUNE TEODORI INJAC I ALEKSANDRU INĐIĆU

Vrnjačka Banja, Hotel “Fontana”, 13. decembar 2020.

Završena su 14. pojedinačna prvenstva Srbije za žene i muškarce.

Posle 7 dana i 9 odigranih kola u obe konkurencije, novim (trećim po redu) titulama su se okitili Teodora Injac i Aleksandar Inđić.

(Fotografije: ALO! – medijski sponzor ŠSS)

Teodora Injac je šampionsku titulu osvojila treći put uzastopno, što u tim godinama nije pošlo za rukom ni jednoj šahistkinji. Jedina koja je napravila sličan podvig je Nataša Bojković, koja je, u tadašnjoj SR Jugoslaviji, “vezala” četiri uzastopne titule u periodu 1995-98. godine. Teodorino slavlje bilo bi svakako veće da je uz titulu stigla i velemajstorska norma, ali Svetlana Prudnikova borila se do poslednje mogućnosti u partiji 9. kola i uspela da remizira poziciju u završnici koja je delovala teška za odbraniti.

Drugo mesto zauzela je Adela Velkić, koju nije pokolobao loš start i dva početna poraza, pa je i pored poraza od Čoluškine u pretposlednjem 8. kolu, sa velikih pet pobeda stigla do vicešampionske titule. Treće mesto pripalo je Jovani Erić, koja je sjajno startovala, pa zapala u krizu, da bi do medalje i pehara stigla sa dve završne pobede.

O kvalitetu igara i realnosti plasmana na Prvenstvu Srbije za šahistkinje svakako će suditi stručnjaci, ali niko ne može osporiti izuzetnu borbenost dama i 62% odlučenih partija. Čak su u drugom i petom kolu sve partije bile odlučene!

Prilično različito u odnosu na šahistkinje bilo je 14, prvenstvo Srbije za muškarce. Borbenost je bila na znatno nižem nivou, mada uzroke treba tražiti u priličnoj nesigurnosti i nešto slabijoj fomi kod mnogih igrača, nakon duge pauze. Procenat od 51% odlučenih partija svakako nije zvono za uzbunu, ali jeste veliki broj remija praktično bez igre. Aleksandar Inđić je osvojio treću titulu, potpuno zasluženo i prilično ubedljivo. Porazi od Damljanovića i Lajthajma, ipak ne mogu da bace senku na pet značajnih pobeda. Inđić je pokazao da je u ovom momentu svakako u najboljoj formi od vodećih srpskih šahista.

Robet Markuš do vicešampionske titule stigao je gotovo neprimetno. U većini partija nije bio preterano borben, uključujući partiju poslednjeg kola protiv Inđića, u kojoj bi mu pobeda donela titulu. Ipak, zabeležio je dve pobede, bez poraza i u deobi mesta sa Kovačevićem i Ivaniševićem, imao najbolje dodatne kriterijume. Aleksandar Kovačević ponovio je prošlogodišnji uspeh zauzimanjem trećeg mesta. Iako je češće nastupe na turnirima zamenio trenerskim radom, čini se da on još ima šta da pokaže na okakvim nadmetanjima. Od šahista koji su ostali iza njega, pravio je najmanje previda i grešaka i to mu je donelo pehar.

Na ceremoniji svečanog zatvaranja i uručenja pehara, medalja i nagrada, prisutnima su se obratili i nagrade uručili direktor Šampionata Marijan Stričević i direktor hotela “Fontana” Đorđe Makuljević, dok je Šampionate proglasio zatvorenim Nenad Manojlović, pomoćnik predsednika opštine Vrnjačka Banja.

Turnir su bez problema i primedbi sudili Nebojša Baralić kao glavni sudija, sa zamenicima Lenom Miladinović i Veliborom Ćirjanićem.

Organizacioni nivo u teškim uslovima bio je primetno viši nego ranijih godina, zahvaljujući izuzetno kvalitetnoj koordinaciji na relaciji predsednik ŠSS – generalni sekretar – direktor takmičenja – glavni sudija. Izuzetno se vodilo računa o epidemiološkoj zaštiti učesnika, a ljubitelji šaha imali su priliku, da pored sajta Šahovskog saveza Srbije, prate partije preko čak četiri vodeće platforme za prenos i analizu partija uživo: ChessBase, Chess24, ChessBomb i FollowChess.

Organizacija pojedinačnih prvenstava Srbije u trenutnoj situaciji, kao i u okolnostima u kojima se ŠSS nalazi, predstavlja svakako pravi podvig, za koji su posebno zaslužni sponzori:
– Akademija Dositej – zlatni sponzor Šahovskog saveza Srbije
– hotel “Fontana” iz Vrnjačke Banje, koji se pokazao kao izuzetan domaćin, pa je sigurno da će Prva liga Srbije za žene i muškarce 2021. godine proteći u optimalnim uslovima
– “Generali osiguranje” – jedna od vodećih osiguravajućih kuća u Srbiji
– dnevne novine i portal ALO! – medijski sponzor Šahovskog saveza Srbije, koji je od početka do kraja izuzetnim tekstovima, fotografijama i video prilozima ispratio takmičenje.

Na kraju treba istaći da promena klime u srpskom šahu svakako treba da krene na svim nivoima. Ili, kako je na jednoj od društvenih mreža, odgovarajući na pohvale organizaciji Šampionata primetio predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić: “Voleo bih da čujemo učesnike. Ako oni ćute ne znamo da li je valjalo ili nije. I šta treba popraviti…”

Sve fotografije (Šampionat za žene) >>>

Sve fotografije (Šampionat za muškarce) >>>