ŠAHOVSKI SAVEZ SRBIJE PROSLAVIO SVOJ 73. ROĐENDAN

Danas je u svečanoj sali Skupštine grada obeležen dan kada je pre tačno 73 godine osnovan Šahovski savez Srbije. Odlukom Upravnog odbora 19. septembar će se proslavljati kao Dan Šahovskog saveza Srbije.

Uz prigodan umetnički program, prisutnima su se obratili predsednik ŠSS Dragan Lazić, zatim legenda srpskog šaha velemajstor Aleksandar Matanović i međunarodni šahovski sudija Borivoje Žarić.

Šahovski savez Srbije dodelio je zahvalnice za poseban doprinos razvoju srpskog šaha kompanijama Energotehnika Južna Bačka, Millennium Team, Alo Media Systemu, kao i Ministarstvu omladine i sporta, gradu Beogradu, ali i Borivoju Žariću.

Na početku svečanosti predsednik ŠSS Dragan Lazić zahvalio se svima, a posebno velemajstorima Alisi Marić i Aleksandru Matanoviću koji su svojim pristustvom uveličali ceremoniju.

– Dame i gospodo, poštovani gosti, velika mi je čast da 73 godine nakon osnivanja Šahovskog saveza Srbije obeležavamo taj datum ovom prilikom. Hvala svima što ste se odazvali u velikom broju, a posebno bih pozdravio velemajstore Aleksandra Matanovića i Alisu Marić, koji su pronašli vremena da budu ovde sa nama. Njihova podrška nama mnogo znači. Takođe, velika zahvalnost i predsedniku Šahovskog saveza Republike Srpke Aleksandru Kovaču koji je stigao i uveličao ovu našu svečanost. Na kraju zahvalio bih se za ništa manju podršku kompanijama koje su nam u prethodih 12 meseci dali ključnu finansijsku i medijsku podršku.

Zatim je predsednik govorio o budućnosti srpskog šaha i ciljevima koji se nalaze pred nama, o uspešnoj i sve intenzivnijoj saradnji sa FIDE i ECU, podsetio je na nekadašnje uspehe naših šahista ostvarene širom sveta na najznačajnijim takmičenjima, sa posebnim zadovoljstvom je govorio i o najnovijim rezultatima ostvarenim za šahovskom tablom ali i o “diplomatskim uspesima”. Pozvao je sve šahiste, šahovske funkcionere i ljubitelje šaha da zajedničkim snagama nastave rad na potpunom oporavku srpskog šaha i da zajedno pronađu svetlo na kraju tunela.

Predsednik je iskoristio priliku i najavio novu Konferenciju za medije koja će se održati 28. septembra, a na kojoj će se javnosti saopštiti niz lepih vesti koje govore u prilog da se srpski šah polako ali sigurno vraća na svetsku šahovsku mapu, na mesto koje mu i pripada.

– Kada govorim o podršci, poslednjih par dana imao sam nekoliko jako važnih sastanka, a jedan od njih bio je i sa predsednikom FIDE Arkadijem Dvorkovičem koji je bio gost Srbije. FIDE pomno prati dešavanja u srpskom šahu. Imponuje mi koliko gospodin Dvorkovič zna detalja o našem radu. Gotovo je identično i sa Evropskom šahovskom Unijom. Uspeo sam na neki način da spojim FIDE da dođe do Beograda, do vlade Srbije i obrnuto, da ključni ljudi u Srbiji dođu u kontakt sa FIDE i mi ćemo u mesecima pred nama imati ozbiljne projekte o kojima ću više pričati na konferenciji za štampu 28. septembra. Ima jako lepih vesti i sve ide u pravcu u kom želimo. Neka živi srpski šah, neka živi Srbija – rekao je Dragan Lazić na kraju izlaganja.

Velemajstor Aleksandar Matanović: Zimski san je završen, vreme je za šahovsko buđenje!

Vidno je bilo zadovoljstvo svih prisutnih što se na proslavi Dana ŠSS našao i legenda srpskog i svetskog šaha, velemajstor Aleksandar Matanović. Nije skrivao zadovoljstvo radom novog rukovodstva i u svom stilu se obratio prisutnima:

– Želim da vas pre svega sve pozdravim. Dugi zimski san je prošao. Upravo smo svedoci šahovskog buđenja. Nekada davno, u moje vreme Srbija je bila najšahovskija zemlja na svetu, a Beograd je bio ispred Moskve. Od 1950. do 1980. godine Jugoslavija je bila druga šahovska nacija na svetu. Teško je to sada i zamisliti.
 Od 1980. godine, pa do danas srpski šah su snašle mnoge poteškoće i veliki problemi. Kao što sam i rekao, sada smo svedoci buđenja srpskog šaha. Znamo kome smo zahvalni za to. Uveren sam da će Srbija, Beograd, oni koji vole i koji igraju šah imati razloga za slavlje. Zahvalio bih se ljudima koji su pokrenuli oporavak srpskog šaha i želim im mnogo sreće na tom putu.

Šahovski savez Srbije je napokon postao oslonac svim šahistima u Srbiji. Nakon današnjeg dana dobio je i svoj identitet, datum rođenja i adresu. Uskoro predstoje novi veliki i značajni projekti, a između svega toga i učešće reprezentacije Srbije na Ekipnom prvenstvu Evrope u novembru mesecu na koje Srbija kreće sa novim ambicijama.

Šahovski savez Srbije svim šahistima sa srpske liste, prijateljima i ljubiteljima šaha čestita Dan ŠSS!

FOTO GALERIJA (PREUZETO SA SAJTA ALO):