ODRŽAN ŠAMPIONSKI KOKTEL ZA ZLATNU REPREZENTACIJU

Šahovski savez Srbije je danas u Beogradu priredio Šampionski koktel u čast osvajanja prve evropske zlatne medalje u istoriji srpskog šaha! Svečana sala hotela “Zepter” bila je ispunjena do poslednjeg mesta, a sam ambijent je podsetio na nekadašnja slavna šahovska vremena kada je ova drevna igra imala veliku medijsku pažnju.

Veliki broj ljubitelja šaha, prijatelja Šahovskog saveza Srbije, sponzora, okupio se danas da još jednom oda priznanje novoj zlatnoj generaciji srpskih šahista. Prisustvo velikog broja medija najbolje govori da se šah u Srbiji nalazi na dobrom putu povratka u sam svetski vrh.

Ekipna zlatna medalja je osvojena na nedavno završenom Ekipnom prvenstvu Evrope koje je održano u Budvi u periodu 10-21. novembar 2023. godine. Istorijski rezultat su ostvarili velemajstori Aleksandar Predke, Aleksej Sarana, Aleksandar Inđić, Robert Markuš, Velimir Ivić sa stručnim štabom, selektorom Miodragom Perunovićem i trenerom Milošem Perunovićem.

Predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić istakao je značaj ovakvog uspeha i zahvalio se igračima, selektoru, treneru, ali i prijateljima šaha, odnosno medijima kojih je u sve većem broju.

Nisam pripremao govor za ovu priliku… Gledam ko se sve odazvao i rekao bih da smo svi mi ovde jedan tim. Ništa ne bih mogao ni ja kao predsednik, ni moj tim, ni igrači, da nemamo širok front prijatelja Šahovskog saveza Srbije i srpskog šaha. Prilika je više nego jedinstvena i lepa. Prvo se zahvaljujem igračima, treneru i selektoru koji su bili za primer i ugled naše zemlje. Imao sam priliku da prisustvujem ovom istorijskom događaju i lično se uverim u uspeh naših momaka. Nisam ni mogao da zamislim da bude bolje od onoga kako se to dešavalo u Budvi – rekao je Lazić i dodao:

Želim pored toga da se zahvalim mojim saradnicima u savezu, oni to zaslužuju. Šah nisu samo pobede, želimo da se u budućnosti posvetimo mladima jer oni su naša budućnost. Finansiranje će biti bolje što znači da će i šahisti i šahistkinje to osetiti. Naši sponzori su tu sa nama prethodnih godina i njihov dinar imao je veliki značaj. Drago mi je što vidim ovoliki broj kamera i medija, puno mi je srce zbog toga i nadam se da ćemo se češće i u još većem broju okupljati zbog narednih uspeha.

Nakon predsednika Lazića, svi prisutni članovi reprezentacije (jedino je odsutan bio Aleksandar Predke zbog nastupa na super velemajstorskom turniru u Čenaju, Indija) su izneli svoje utiske za prvenstva Evrope i zahvalili se svima koji su navijali za Srbiju u tim danima, kao i svima koji su se odazvali pozivu i svojim dolaskom uveličali Šampionski koktel.

Svaki reprezentativac, odnosno član stručnog štaba na poklon od Saveza dobio je pametni sat, kao i vaučere koje su poklonili darodavci Fondacija za bezbednost dece na internetu i kompanija Višnjevi Sad.

Bila je ovo i odlična prilika da se promoviše i specijalno izdanje šahovskog kalendara za 2024. godinu koje je takođe urađeno uz pomoć prijatelja Šahovskog saveza Srbije.

Kompletan šahovski tim Srbije, rukovodstvo i igrači, su saglasni da je postignut uspeh rezultat timskog rada i da se sa nestrpljenjem očekuju novi izazovi, a prvi je Šahovska Olimpijada u Budimpešti 2024. godine!

FOTO GALERIJA (ALO MEDIA SYSTEM):