Konferencija za medije povodom najave FIDE GRAND PRIX Belgrade 2022

Danas je u beogradskom hotelu Crowne Plaza održana izuzetno posećena konferencija na medije posvećena FIDE Gran-pri turniru koji će se u održati u Beogradu u periodu 28. februar – 14. mart 2022.

FIDE Gran-pri turnir pripada grupi turnira iz ciklusa za prvaka sveta i biće jedan od najvažnijih šahovskih događaja na svetu u 2022. godini. U glavnom gradu Srbije, takmičiće se 16 vrhunskih šahista, a dvojica najboljih sa tri Gran-pri turnira će izboriti mesto među osam najboljih za Turnir Kandidata, gde će se se najbolji takmičiti za mesto u duelu za svetsku titulu protiv aktuelnog šampiona Magnusa Karlsena.

U samom uvodnom delu Konferencije prisutnima je prikazan kraći film o šahovskoj istoriji Beograda koji je pripremila Press služba Šahovskog saveza Srbije na čelu sa Markom Maksimovićem. Bila je to jedinstvena prilika za podsećanje na velike šahovske dogadjaje koji su organizovani u našem glavnom gradu.Na Konferenciji za medije prisutnima su se obratili Goran Vesić (zamenik gradonačelnika Beograda), Darko Udovičić (Pomoćnik ministra za sport i omladinu), Nikola Rajičič (Podsekretar sekretarijata za sport i omladinu Grada Beograda), velemajstori Alisa Marić (naša slavna šahistkinja i učesnica poslednjeg FIDE turnira u Beogradu 1991.), Dragan Lazić (predsednik ŠSS) i Marijan Stričević (direktor Gran-pri turnira).

Zajednička poruka svih govornika je da je ovo velika prilika za povratak srpskog šaha na svetsku šahovsku mapu i promociju grada Beograda i Srbije kao nove destinacije za organizaciju velikih šahovskih događaja. Šahovski savez Srbije će zajedno sa Ministarstvom omladine i sporta i gradom Beogradom učiniti sve da se takmičari i svi učesnici ovog događaja osećaju sigurno u našem glavnom gradu, da imaju najbolje uslove za igru i da ljubitelji šaha u Srbiji imaju priliku da uživaju u zanimiljivim partijama.

Pored glavnog Gran-pri turnira, Šahovski savez Srbije organizovaće i propratni turnir na kom će učestovati najbolji srpski šahisti. Biće to idealna prilika za dokazivanje.

Link na Gran-pri turnir u Beogradu: https://chessarena.com/broadcasts/13605

Prvi Gran-pri turnir je počeo u Berlinu 3. februara: https://chessarena.com/broadcasts/13604

FOTO GALERIJA SA KONFERENCIJE ZA MEDIJE