55. IZDANJE OSMOMARTOVSKOG VELEMAJSTORSKOG TURNIRA

ВРАЋА СЕ СТАРИ СЈАЈ ТРАДИЦИОНАЛНОГ НАДМЕТАЊА ДАМА НА 64 ПОЉА

У суботу 2. марта почиње 55. по реду међународни велемајсторски турнир шахисткиња, који се игра повом Дана жена – 8. марта.

Овај турнир установљен је 1965. године, када се међу шаховским радницима главног града, на челу са Милунком Лазаревић, родила идеја да би један овакав турнир значајно допринео популаризацији шаха међу дамама.

Турнир је издржао све налете времена, неколика пута био проглашаван и догађајем године у свету у женском шаху, а одавно има значајну подршку Града Београда. Сматра се да ово такмичење спада међу 3 са највећом традицијом у Европи.

На затварању прошлогодишњег издања, председник ШС Београда Андрија Јоргић обећао је да ће наредно издање турнира бити још јаче, и ове године, за мали јубилеј, 55. по реду турнир, имамо састав просечног рејтинга какав није забележен већ 15 година, од јубиларног 40. турнира, на коме је победила наша шахисткиња светске класе Наташа Бојковић.

На турниру који почиње 2. марта у Свечаној сали Математичке гимназије учествоваће следећих десет шахисткиња:

1 ИМ Maltsevskaya, Aleksandra POL 2374
2 жВМ Lu, Miaoyi CHN 2369
3 ИМ Kulkarni, Bhakti IND 2367
4 жВМ Xu, Yuanyuan CHN 2292
5 жИМ Kubicka, Anna POL 2278
6 жВМ Doluhanova, Evgeniya UKR 2263
7 жФМ Mehmed, Elif SRB 2194
8 жИМ Pogorelskikh, Sofia SRB 2176
9 жИМ Djukic, Sandra SRB 2127
10 жФМ Vujovic, Vera SRB 2123

Листу предводе три шахисткиње светске класе па је ред да их представимо.

Александра Малцевскаја, која је до пре две године играла под заставом Русије, сад је перјаница Пољске. На недавно завршеном првенству Европе у Црној Гори освојила је треће место.

Посебна атракција је наступ мајке Ксу Јуанјуан и кћерке Лу Мјаоуи из Кине, које су обе велемајстори. Оне се враћају на турнир после 2020. године, када је Лу са 10 година била сензационални победник са најнижим рејтингом на турниру. Сада она долази са 14 година, и са светски вредним рејтингом и велемајсторском титулом.
Трећа међу фаворитима свакако је Бакти Кулкарни, са репрезентацијом Индије носилац бронзане медаље на последњој Олимпијади.

Домаће љубитеље шаха свакако ће највише занимати наступ 12-годишње Вере Вујовић, наше најталентованије шахисткиње, која је недавно ушла међу 10 најбољих домаћих шахисткиња по рејтингу.

Ипак, овај турнир остаће уписан у шаховској историји по још једном детаљу. Наиме, надметање дама у Београду Светска шаховска федерација (ФИДЕ) одредила је као такмичење на коме ће се званично применити и испитати примена ВАР система у шаху!
После неколико тестирања током прошле године, одлучено је да овај систем постане званичан од 1. јула ове године, уколико положи испит у Математичкој гимназији!
Увођењем овог система у историју би отишли многи спорови, поребно у брзом шаху, који су се односили на такнуту фигуру, троструко понављање позиције, неисправан часовник и слично.

Zvaničan sajt turnira: https://beochess.rs/